Főoldal » elektromosautó-töltés » 50 millió euróból fejlesztik Szlovákia villanyautó-töltőhálózatát

50 millió euróból fejlesztik Szlovákia villanyautó-töltőhálózatát

Ötven millió eurós beruházással fejlesztik Szlovákia elektromosautó-töltőhálózatát. A támogatási csomagban önkormányzatok, cégek, autópályás helyszínek egyaránt pályázhatnak az elektromos autók nyilvános töltőinfrastruktúrájának fejlesztése érdekében. A pályázat része Szlovákia 6,3 milliárd eurós helyreállítási tervének, melyet 2021 nyarán hagyott jóvá az Európai Bizottság.

Az autópályák és gyorsforgalmi utak mentén megvalósítandó töltőállomásokra 30 millió eurós keret áll rendelkezésre, a városok 10 millió euróra, a vállalkozások pedig 6 millió euróra pályázhatnak.

Az autópályák és gyorsforgalmi utak esetében a program célja az ultragyors töltési infrastruktúra országos hálózatának fejlesztése. A 30 milliós keretből több mint 60 helyszínen telepítenek majd 4-6 db, legalább 150 kW-os töltőoszlopot, melyekhez legalább 1 MW-os elektromos tápellátást is kiépítenek, amely a jövőbeni bővíthetőséget is biztosítja.

Az állam 100%-os támogatást biztosít a berendezések telepítéséhez és üzemeltetéséhez, valamint a hálózati csatlakozás megvalósításához, az üzemeltetők koncessziót kapnak az üzemeltetéshez. Az elektromobilitás szolgáltatókat nyílt pályázaton fogják kiválasztani, a tervek szerint 2023-ban.

Az önkormányzatoknak szánt 10 millió eurós keretösszegre a 7000 fő lakosságszámot meghaladó települések (több mint 100 ilyen város van Szlovákiában) pályázhatnak. Ebben a kategóriában várhatóan elsősorban legalább 11 kW-os teljesítményű AC töltőpontok telepítésére kerül majd sor, de legalább 50 kW-os DC töltőpontok telepítésére is lehet pályázni. A programot még 2022 decemberében meghirdetik, és arra számítanak, hogy jelentősen megnő majd a Szlovákiában jelenleg üzemelő mintegy 1300 töltési pont száma.

Az önkormányzatok legalább 11 kW-os AC töltők esetén töltési pontonként 3000 euróra pályázhatnak. Mivel egy töltőoszlopon jellemzően 2 aljzat található, így töltőoszloponként 6000 euró a maximális támogatási összeg. Legalább 50 kW-os, de 150 kW-nál kisebb teljesítményű töltők telepítéséhez 29.000 euró a maximális támogatás. 150 kW feletti teljesítményű töltőknél akár 130.000 eurós támogatásra lehet pályázni.

A vállalkozások legalább 11 kW-os AC töltők és legalább 50 kW-os DC töltők telepítésére pályázhatnak. Ebben a kategóriában a finanszírozás intenzitása maximum 50%-os, így az erre elkülönített 6 millió eurós keretösszeg legalább 12 millió euró értékű beruházás megvalósítását támogatja.

A 2012-ben alapított Szlovák Elektromos Járművek Szövetsége (SEVA – Slovak Electric Vehicle Association) szorosan együttműködik az illetékes minisztériummal a részletes feltételek kialakításában. Széleskörű szakértelmükkel új ötletekkel és szakpolitikai ajánlásokkal segítik a döntéshozókat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.