Főoldal » elektromos autó » Új fotókon a Lexus csodaszép sportautója

Új fotókon a Lexus csodaszép sportautója

A múlt héten tartotta meg az évente megrendezésre kerülő Kenshiki eseményét a Toyota Motor Europe Brüsszelben, ahol több olyan autómodellről is lerántották a leplet, amelyet eddig még nem láthattunk a kontinensünkön. Bemutatkozott többet között a Toyota bZ Compact SUV és a C-HR prologue tanulmány, de a Lexus is hozott újdonságot, mégpedig a gyönyörű Electrified Sport koncepciót.

Azt természetesen a Lexus vezetősége sem felejtette el hangsúlyozni, hogy bár úgy vélik, végső soron valóban a tisztán elektromos hajtás kerekedik felül, a töltőinfrastruktúra hiányosságai miatt továbbra is a vegyes hajtáslánc-portfóliót részesítik előnyben. Jelenleg egyébként a japán prémium márka európai eladásainak több mint 90%-át hibridek adják, így nem meglepő, hogy nem szeretnének gyorsan villanyautókra váltani.

Mindazonáltal arra már egészen határozott elképzelés van, hogy hogyan ötvözzék a jövőben az emissziómentes hajtást és a teljesítményt – ezt vetíti előre az Electrified Sport, amely akár két másodperc alatt is eléri majd a 100 km/h-s tempót álló rajtból.

Habár a sportautóról több infót egyelőre nem árult el a Lexus, az autóiban használt néhány technológiáról ejtett pár szót. Az RZ 450e elektromos divatterepjáróval érkezik a One Motion Grip vezetékes kormányzási rendszer, amely nélkülözi a mechanikus kapcsolatot a kormánykerék és az első kerekek között, átalakítva a vezetési élményt, és könnyebbé, pontosabbá téve a manőverezést.

A DIRECT4 a Lexus exkluzív technológiája, amely egyensúlyba hozza az első és a hátsó tengelyre leadott nyomatékot, optimális tapadást biztosítva minden vezetési körülmény között, valamint javítva a kanyarodást és járműtartást.

A vállalat azt is elárulta, hogy a folyamatban lévő projektek között szerepel a kézi váltás integrálása a villanyautókba. Ez ugyanúgy kuplungpedállal és kézi váltókarral történne, mint a hagyományos autókban, de a szoftveres alap lehetővé tenné a rendszer programozását. Jelenleg egy UX300e SUV-vel tesztelik ezt a megoldást.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.