Főoldal » elektromos autó » A Volkswagennek dolgozhat az iPhone gyártója

A Volkswagennek dolgozhat az iPhone gyártója

Arról már májusban írtunk, hogy a Volkswagen nem csak megvásárolta, de újjá is éleszti az amerikai Scout (felderítő) márkanevet.

Most viszont meglepő hír érkezett arról, hogy hogyan képzelik el a gyártást.

Bérgyártás

A Volkswagen Csoportnak mintegy 26 országban 120 gyáregysége üzemel, és több mint 660 ezer embert foglalkoztatnak. Ezeket az adatokat nem csak azért soroltuk fel, hogy olvasóinkat izgalmas tudással vértezzük fel a karácsonyi rokonlátogatások beszélgetéseire, hanem, hogy rávilágítsunk, ez a cégcsoport alapvetően maga készíti az autóit. Persze ahol kötelező (volt), mint például Kínában, ott alapítottak vegyesvállalatokat is, de inkább az a jellemző, hogy saját gyártást folytatnak.

Most lapértesülések szerint a vállalat mégis arra készülhet, hogy a Scout feltámasztáshoz külső segítséget kérjen méghozzá nem is akárkitől, hanem a Foxconntól, amely a világ legnagyobb elektronikai gyártója, többek között az iPhone-ok előállítója.

A Foxconn kapcsán nemrég írtuk meg, hogy a tajvani cég maga is villanyautó gyártásra készül, de ettől még persze gyárthatnak másnak is, végülis a cég fő üzleti tevékenysége a bérgyártás, és a Fiskerrel is van közös projektjük.

A Scout már 2026-ban meg szeretné kezdeni új, elektromos modellek forgalmazását az USA-ban, és állítólag a Foxconn mellett a Jaguar I-Pace-t, és a Fisker Ocean-t is gyártó Magna Steyr is versenyben van még, valamint azt sem vetették el teljesen, hogy saját gyárat építsenek – bár vállalti források szerint ez a legkevésbé valószínű.

A tajvani partner mellett szól azonban, hogy nekik már van amerikai autógyáruk, mivel másfél évvel ezelőtt megvásárolták a GM ohioi üzemét, kifejezetten azért, hogy villanyautókat gyártsanak majd benne. A Magna ezzel szemben még csak tervezi az amerikai gyár építését, és a Scout a Volkswagen meglévő ID. 4 üzemében Chattanoogában sem férne el, itt is bővíteni kellene.

A Scout első modellje egy nagyméretű pickup lehet, olyan igazi amerikai fajta, és a Volkswagen állítólag nagyon elégedett azzal, ahogy a projekt halad.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.