Így lehet villanyautózásra nevelni a következő generációt

Miközben Európa keleti felén még mindig rengetegen az elektromos meghajtás bukásáról szónokolnak, addig a nyugat-európai társadalmak már javában a füstös autók utáni korszakra gyúrnak, felismerve, hogy meglehetősen nagy az esély arra, hogy a mostani gyerekek sosem fognak belső égésű motorral felszerelt autót vezetni, ezért minél hamarabb el kell kezdeni felkészíteni őket a villanyautókkal teli jövőre. Ahhoz, hogy a kicsik már egy más életszemléletben nőjenek fel, mint a szüleik, nem szükségesek bonyolult és drága technológiák, vagy szigorú szabályozás a kormány részéről: elég egy kreatív kezdeményezés és némi összefogás. Tökéletes példa erre az a két hollandiai általános iskola, ahol a tanárok és a szülők közösen elhatározták, hogy elektromos autó-töltőkkel szerelik fel a játszótereket, hogy a gyerekek már kicsiként megtanulják használni őket, még ha autó egyelőre nem is áll rendelkezésükre.

Forrás: EVBox

Az egyik iskola, az amszterdami Montessori School igazgatója, Astrid Kopper így foglalta össze a kezdeményezés jelentőségét:

„Iskolaként az a felelősségünk és kötelességünk, hogy felkészítsük diákjainkat a jövőre, és ezáltal megtanítsuk nekik bolygónk erőforrásainak fenntartható használatát. Az elektromos töltőállomás felszerelésének a megújult játszóterünkön van értelme. Nem egy olyan benzinkúti töltőpisztoly-utánzat, mint amit sok holland játszótéren látni, hanem egy korszerű alternatíva, ami megtanítja a gyerekeknek elektromos autójuk töltését a jövőben. Hálásak vagyunk az EVBox segítségének ennek megvalósításában.”

A villanyautó-töltőket gyártó EVBox biztosította ugyanis az elektromos berendezést az iskoláknak, természetesen némi átalakítással, hogy az Amszterdam és Rotterdam utcáin gyakran látott nyilvános töltők teljes mértékben biztonságosak, és a gyerekek számára is élvezetesek legyenek. Kristof Vereenooghe, az EVBox vezérigazgatója az alábbiakat fűzte hozzá a nevelő célzatú töltőtelepítéshez:

„Lenyűgöző látni, hogyan készítik fel ezek az iskolák a gyerekeket. A fenntartható életmódnak korunk legfontosabb témájának kellene lennie, mert egész egyszerűen nem folytathatjuk bolygónk és erőforrásainak felélését úgy, ahogy eddig tettük. Sok szülőnek a villanyautó vezetése hozzászokás kérdése, de ennek nem kell így lennie a gyerekek esetében is. Remélem, egy napon ők lesznek azok, akik megdöbbenéssel néznek vissza ezekre az időkre, hogy mi tényleg fosszilis üzemanyagot használtunk autónk működtetésére.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.