Főoldal » elektromosautó-töltés » Észak-Amerikában is hivatalos szabvány lett az európai Type2-es csatlakozó

Észak-Amerikában is hivatalos szabvány lett az európai Type2-es csatlakozó

Elfogadásra került a SAE International javaslata azon J3068-as csatlakozó hivatalos szabványként való alkalmazására Észak-Amerikában, melyet a közlekedési szektorban használatos sztenderdek fejlesztéséért tevékenykedő nemzetközi szervezet hozott létre az IEC 62196, azaz a Type2/CCS Combo néven ismert európai szabvány kismértékű átalakításával, hogy az észak-amerikai kontinens magasabb feszültségű hálózatán is használható legyen. Ezzel a nálunk leggyakoribb csatlakozó a tengerentúlon is hivatalos szabvánnyá vált, azonban nem minden konnektoros jármű számára, hanem csakis a nehéz tehergépjárművek töltésére. A SAE J3068 hatalmas előnye, hogy támogatja a háromfázisú AC töltést 480 és 600 V-on is, amely számos kereskedelmi és ipari területen rendelkezésre áll az Egyesült Államokban és Kanadában.

Forrás: SAE

„Ez az új sztenderd úgy lett megtervezve, hogy egyetlen csatlakozóban tegye lehetővé a háromfázisú és az egyfázisú AC és DC töltést is a járművek egy adott osztályának” – magyarázta el az új szabvány jelentőségét Rodney McGee, a SAE elektromos közlekedéssel kapcsolatos projektek vezető mérnöke, rávilágítva a néhány évvel ezelőtt bevezetett SAE J1772-es szabvány és Combo változatának hibájára, mely eleinte kizárólag egyetlen fázison engedett tölteni váltakozó áramon maximálisan 19,2 kW-on, majd később DC kibővítést kapott. Mivel az Egyesült Államok nem követte az európai példát az egyfázisú, háromfázisú, és egyenáramú töltést is egybefogó Type2-es szabvány bevezetésében, így az észak-amerikai kontinens nem élvezheti ki a gépkocsikon, teherautókon, és buszokon egyaránt alkalmazható univerzális csatlakozó egyszerűségét.

Forrás: SAE

Az új szabvány bevezetése természetesen számtalan előnnyel fog járni az amerikaiak számára, ezeket egy kamionos társaság elektromérnöke foglalata össze a SAE sajtóközleményében:

„A J3068 céljai közé sorolandó a már bizonyított, tömeggyártott, háromfázisú töltőcsatlakozó meghonosítása Észak-Amerikában, csakúgy mint egy alacsony költségű, megbízható kommunikáció és irányítási protokoll lefektetése váltakozó áramon, könnyű átjárhatóság mellett. A nagy teljesítményű AC töltés számos esetben pénzügyi hasznot eredményez, és a háromfázisú töltés megkönnyíti a villamosenergia-hálózat kiegyensúlyozását.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.