2020-ra várható Európában a Ford első dedikált villanyautója

Már régóta ígérgeti a Ford, hogy az elektromos autó-kínálatában hamarosan egy eredetileg is villanymeghajtásúnak épített gépkocsi is helyet fog kapni a hagyományos modellek átalakított változatai mellett, és miután a januári North American International Auto Show rendezvényen meg is kaptuk az első infócsomagot, most újabb részletekre derült fény a kocsit illetően. Az amerikai autógyártó Mach 1 néven emlegeti legelső dedikált villanyautóját, utalva az azonos elnevezésű Mustang-tól átvett stílusjegyekre, a fejlesztők körében viszont CX430 kódnéven fut a jármű, így egyelőre kérdéses, hogy milyen típusjelzéssel kell majd keresnünk a kereskedésekben.

A Ford elárulta azt is, hogy a már évek óta a gyártási tervek között porosodó autó egy crossover lesz, sokak meglepetésére elsőkerék-meghajtással, így lehetséges, hogy a későbbiekben egy összkerekes változat is napvilágot fog látni. Az elektromos CUV alapját egyébként a gyártó C2 padlólemeze adja majd, amire az új Ford Focus is épül, s amivel egy közel 480 kilométeres hatótávra számíthatunk.

Mi történik, ha egy Ford sportterepjárót és egy Mustangot keresztezünk, és villanymeghajtással ruházzuk fel? A Motor1 szerint valami ilyesmi. Forrás: Motor1

A villanycrossovert valamikor a jövő évben fogja bemutatni a nagyvilág számára a Ford, és 2020-ban már néhány európai piacon, például a briteknél elérhetővé is válik. Ha hihetünk a Ford vezetőségének, akkor 2022-re 40 elektromos modelljük közül választhatunk (beleértve a plug-in hibrideket is), mely célkitűzés megvalósítását egy 11 milliárd dolláros befektetés teszi lehetővé a gyártó elektromos autó-részlegébe.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.