Októberben érkezik a tisztán elektromos DS

Az október elején kezdődő Párizsi Autószalon vendégei tekinthetik majd meg először élőben a francia prémium autógyártó, a DS legelső, piacra szánt tisztán elektromos modelljét, a DS 3 Crossback SUV-t. Az utóbbi hónapokban a DS meglehetősen sok energiát fordított elektromos jövőképének reklámozására: bemutatott például egy piszkosul radikális formájú villanymeghajtású sportautót, mely állítása szerint a vállalat munkatársainak elképzelését vegyíti egy autóban a 2035-ben az utcákon rohangáló járművek kinézetéről, ám ez a koncepció minden bizonnyal sosem fog megvalósulni. Nem sokkal előtte a DS az elektromobilitási stratégiáját is részletezte, mely kapcsán elárulta, hogy 2025-től minden új modellje elérhető lesz plug-in hibrid, vagy teljesen elektromos változatban, és az offenzívát a DS 7 Crossback elnevezésű hibrid sportterepjáróval indítja el 2019-ben, de az első teljesen kibocsátásmentes DS is bemutatkozik a következő Párizsi Autószalonon.

Most már tehát azt is tudjuk, hogy a DS 3 Crossback, egy kisméretű SUV hivatott megjelenni a francia fővárosban, mely egyébként a legelső modell lesz a PSA Group palettáján, mely a Compact Modular Platform elektromos változatára épül. Ez nem véletlen, hiszen a DS az autógyártó konszernen belül technológiai zászlóshajónak és az elektromos meghajtás éllovasának vallja magát. A Citroën luxusmárkájának termékigazgató-helyettese, Eric Apode erről azt nyilatkozta az Autocar magazinnak, hogy az elektromosítást mindenképpen egy prémium gyártónak kell elindítania a magas költségek miatt, s majd ha az elektromos technológia ára alacsonyabb lesz, akkor szállhatnak be más márkák is a fejlesztésbe. Bár hivatalos specifikációkat vélhetően csak az autószalonon, vagy az az előtti napokban várhatunk, a szóban forgó e-CMP padlólemez a PSA Group korábbi információi alapján egy 50 kWh-s akkumulátort kölcsönözhet az autónak, ami mintegy 450 kilométeres hatótávra lehet elég. Az igazgatóhelyettes továbbá azt ígéri, hogy a DS 3 Crossback több lesz, mint egy kirakatautó, és teljes mértékben versenyképes lesz más villanyautókkal a szegmensben, mint például az elektromos Hyundai Konával. A villanymeghajtású DS a párizsi bemutatója után, 2019 elejétől válik elérhetővé Európában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.