Hollandiában kétirányú töltőhálózat épül

A megújuló energiaforrások esetén az elektromos energia termelése az időjárás változásaitól függően jelentős kilengéseket mutat, amit vagy szennyező szénerőművekkel vagy akkumulátortelepekkel igyekeznek kiegyenlíteni. Ahogy terjednek az elektromos autók, úgy lesz egyre több és egyre nagyobb kapacitású akkumulátor az utakon. Az autók többsége a nap jelentős részét a parkolással tölti, amíg a tulajdonos a munkahelyén dolgozik vagy otthon alszik. Logikus tehát ezeket az akkumulátorokat is kihasználni az elektromos hálózat stabilizálására.

Hollandiában számos kísérleti projektet végeztek már a kétirányú töltéssel kapcsolatban. Most a holland kormány komoly V2G (vehicle to grid) technológiai fejlesztésre ösztönöz: ötmillió eurót biztosít 21 önkormányzat számára, hogy támogassák 472 db „intelligens” V2G-kompatibilis töltőpont felállításában az elektromos autók számára, amint arról az electrive.com is beszámolt.

Kétirányú elektromosautó töltő állomás Hollandiában (forrás: electrive.com)

Az első kétirányú töltést biztosító töltőpont várhatóan 2020-ban kezd majd működni. Ezek a töltőpontok pénzkeresési lehetőséget kínálnak majd az elektromos autók tulajdonosai számára: akik az elektromos autójukat, esetleg újratölthető akkumulátoraikat (pl. Tesla Powerwall) megnövekvő energiaigény esetén rendelkezésre bocsátják, hosszú távon pénzt kaphatnak a segítségükért. Az autó vezetője meghatározhatja, hogy az akkumulátor kapacitásának mekkora részét bocsátja az elektromos hálózat szolgálatára, így biztosan elegendő energia marad majd az akkumulátorban a tervezett utazáshoz.

„Ezek a töltőállomások jelentik a jövőt” – mondta Stientje van Veldhoven államtitkár. „Tehermentesítik az elektromos hálózatot, jobban kihasználhatóvá teszik a zöld energiát, és még olcsóbbá teszik az elektromos autók töltését. Ezért szeretnénk felgyorsítani az ilyen töltőpontok kiépítését. ”

Porto Santoa világ első füstmentes szigete, néhány Renault Zoe alkalmazásával indult V2G mintaprojekt (forrás: mobilityhouse.com)

Az új típusú töltőpontokon minden autótípus tölthető, azonban a fejlesztést nehezíti, hogy a jelenleg kapható elektromos autók közül csak a Nissan Leaf és a Renault Zoe első generációja támogatja a V2G rendszert, azaz a hálózatba visszatölteni csak ezek képesek. Mintaprojekteket már mindkét autóval megvalósítottak, például Hagenben vagy Porto Santoban. A plug-in hibridek közül a Mitsubishi Outlander PHEV az egyetlen V2G-kompatibilis autó, de a kisebb akkumulátora miatt csak korlátozott mennyiségű elektromos energiát képes visszatáplálni az elektromos hálózatba.

A Renault korábban Hollandiában Utrechtben indított el egy V2G projektet, ahol maximum 20 V2G töltőállomás kiépítését támogatják. A V2G oszlopok a teljes töltőinfrastruktúra fejlesztésnek nagyon kis részét jelentik, Hollandiában jövőre összesen 1600 töltőpont épül majd a tervek szerint.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.