Elektromos terepjárót tesztel a Ford

Amikor a Ford próbálja megcáfolni a villanyautók körül terjengő tévhiteket, és mindezt egy elektromos terepjáró teszteléséről készített marketingvideóval teszi, akkor tudhatjuk, hogy ez már nem ugyanaz a világ, mint néhány éve. Márpedig az elektromosítás nyomása alól a világ egyik legnagyobb autógyára, és a belsőégésű motoros közlekedés ősatyja sem szabadulhat fel: készülőben van egy tisztán villanyos SUV, amely állítólag a Mustang vonásait ölti magára. Abban nem mindenki ért egyet, hogy mennyire jó ötlet a legnépszerűbb izomautó nevét összemosni az elektromos meghajtással, ám lehetünk villanyautósok vagy benzinőrültek, arra mindannyian kíváncsiak vagyunk, hogy mit fog ebből kihozni a Ford. Sajnos a videótól ebben a tekintetben nem lettünk okosabbak, hiszen a terepjáró dizájnelemeit teljes egészében eltakarja az álcamatrica-, és karosszéria, de arra mindenképp megfelelő az amerikaiaknak, hogy kicsit okítsák a vásárlókat a hiedelmekről. A legújabb videóban a villany-Ford a Nagy-tavak vidékét látogatta meg, egészen pontosan a Michigan északi részén fekvő Smithers Winter Test Facility pályáján hajtották meg a mérnökök egy téli teszt keretében, azt bizonyítva, hogy a villanyautók extrém időjárási körülmények között is megbízhatóak – ez az, amit egy felmérés szerint az amerikaiak 81 százaléka nem tud.

A legújabb felvétel egyébként egy videósorozat része: a gondosan betakargatott jármű egy másik epizódban is feltűnik, amelyben a Ford az elektromos autó vezetési élményét hangsúlyozza. Egy harmadik részben egy kibocsátásmentes hajtáslánccal felszerelt F-150 szórakoztatja a nézőket, megcáfolva azt a téveszmét, hogy e-autóval nem lehet vontatni.

Már csak arra várunk, hogy a Ford villanyautóit ne csak a képernyőn nézegessük, hanem megvásárolni, vezetni is tudjuk őket. A Mustang ihlette SUV a tervek szerint a Tesla Model Y-nal közel egy időben, 2020-ban megérkezik a piacra, nem sokkal később pedig az elektromos F-150 pickup is a kereskedésekbe kerül. Ez utóbbival nem árt nagyon sietnie az óriásvállalatnak, mert sokan mások, például a Tesla, a Rivian, és a General Motors is be akarnak törni a szegmensbe.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.