Szuperhatékony SUV készül a Lucid csúcsszedánjából

Nemrég derült csak ki, hogy a Lucid Motors titokban egy tisztán elektromos szabadidő-autó fejlesztésébe is belefogott, ám várakozásainkkal ellentétben nem tartott dupla bemutatót az éjjel, kizárólag legelső modelljéről, az Air nevet viselő csúcstechnológiás luxusszednájáról rántotta le a leplet az online közvetítésben. A prezentáció vége felé volt egy pillanat, amikor azt hihettük, eljön a „One more thing Lucid-módra, Peter Rawlinson vezérigazgató ugyanis beharangozta az úgynevezett Gravity projektet, és az ezután levetített felvételek szinte teljes egészében felfedték a vadonatúj elektromos SUV-t. Részleteket azonban nem tudtunk meg, ami azt jelenti, hogy hamarosan ismét hallani fogunk a Lucid felől. Hiba is lenne a világ legjobb elektromos autója után ilyen gyorsan elengedni a sajtó figyelmét.

Az egyetlen infó, amit megosztott az igazgató a Lucid Air dizájnját hibátlanul lemásoló divatterepjáróról, az az, hogy ugyanolyan kiemelkedően hatékony lesz, mint a szedán kialakítású testvére. Ezt nem könnyű elhinni, hiszen az Air hatékonyságának egyik kulcsfontosságú összetevője a lapított formából fakadó 0,21 légellenállási tényező. Legyen bármennyire is áramvonalas az SUV, ezzel az aerodinamikával aligha fog tudni versenyezni. Rawlinson feltehetően arra gondolt, hogy a két villanyautó osztozni fog a szuperhatékony hajtásláncon, amelynek megoldásai úttörőnek számítanak a jelenleg piacon lévő elektromos meghajtás-technológiák között. A vetélytársakénál lényegesen könnyebb, és magasabb energiasűrűségű meghajtóegységek, valamint a 900 voltos feszültséget meghaladó akkumulátor-rendszer is hozzájárul ahhoz, hogy az Air 832 kilométert mehessen egyetlen töltésnyi energiával a 113 kWh-s aksijában.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.