Ennyibe kerül a Lucid villanyautója

Az utolsó igazán lényeges részlet is a helyére került a Lucid első villanyautójával kapcsolatban, miután Peter Rawlingson vezérigazgató egy interjúban elárulta a Bloombergnek, mennyibe fog kerülni az Air. A kaliforniai start-up autógyártó az elmúlt hetekben apránként a prémium szedán szinte minden műszaki jellemzőjét közzétette, melyek arra utalnak, hogy a jármű a villanyautókban eddig látott legfejlettebb elektromos technológiát hozza a piacra. Ez már önmagában elég indok a legtöbbek által megfizethetetlen vételárra, ami egyben szükségszerű is ahhoz, hogy a cég fedezni tudja a termelés költségeit, és lefektesse az utat a későbbi, olcsóbb modellek felé.

A Lucid Air legelsőként elérhető, teljes felszereltségű, limitált szériás változata a Dream Edition nevet viseli, és 2021 tavaszától rendelhetik meg a vásárlók 169 000 dolláros áron (ebből még levonódik a 7500 dolláros szövetségi támogatás). A 2021 közepén megjelenő Grand Touring csomag szintén teljes felszereltséget kínál, ám ennek a villanymotorja valószínűleg kevesebb kilowatt leadására képes, abból ítélve, hogy a rekordnak számító 517 mérföldes távolságot egy ilyen prototípus teljesítette egy töltéssel. A magasabb teljesítmény miatt a Dream Edition változathoz várhatóan egy kicsivel visszafogottabb hatótávolság tartozik, de erről majd csak holnapra derülnek ki pontosabb részletek. A Grand Touring 139 000 dollárról indul (támogatással együtt 131 500), ez tehát az az összeg, amit egy vásárlónak ki kell fizetnie, ha a legnagyobb hatótávval bíró villanyautóval szeretne felvágni az ismerősei előtt.

EZT OLVASTAD MÁR?  Fontos apróságokkal újul meg a Nissan LEAF

2021 végén jön egy még olcsóbb változat Touring néven, ami 95 000 dollárba fog kerülni, némileg kevesebb extrával, mint az előző két opció. A Lucid számításai szerint 2022-re lehetővé válik, hogy az Air kevésbé mutatós specifikációkkal is gyártásba menjen, így akár 80 000 dollár alá is becsúszhat a villanyautó ára.

A premierre közép-európai idő szerint holnap éjjel 1-kor kerül sor, ekkor derül ki az is, hogy mennyit kellett feláldoznia szépségéből a koncepciónak, hogy sorozatgyártott autóvá válhasson.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.