Félmillió Nissan LEAF az utakon

Az állami támogatásról szóló hírünkből olvasóink már bizonyára tudják, hogy ma van az elektromos járművek világnapja. A Nissan számára megkoronázta ezt a napot, hogy a napokban adták át egy norvégiai vásárlónak az 500 000. LEAF-et. A Nissan közel egy évtizedig volt első helyezett a legnagyobb példányszámban gyártott elektromos autók számát tekintve, hiszen küszöbön a típus gyártásának 10. évfordulója is. A Nissan elektromos modellje a világ első tömeggyártású 100% elektromos autója volt 2010-ben. Majd 2011-ben egymás után elnyerte az Európai Év Autója és a Nemzetközi Év Autója díjakat, a Japán Év Autója díj tekintetében pedig duplázni is tudott, 2011-ben és 2012-ben egyaránt a LEAF kapta az elismerést.

A norvég Maria Jansen vehette át a félmilliomodik Nissan LEAF-et (fotó: Nissan)

A félmilliomodik LEAF a nagy-britanniai sunderlandi Nissan gyár futószalagjáról gördült le, tulajdonosa a norvég Maria Jansen lett, aki elmondta: „A férjem és én először 2018-ban döntöttünk úgy, hogy Nissan LEAF-et választunk, és nagyon szerettük.” – mondta Maria. „Mindketten nagyon izgatottak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy mi lehetünk a 500 000. büszke tulajdonosai a Nissan LEAF-nek. Ez az autó valóban összhangban van a mi elvárásainkkal a megnövelt hatótávolság, illetve a továbbfejlesztett technológiák miatt.”

A vásárlók megkedvelték a LEAF fejlett vezetéstámogató technológiáit. A ProPILOT segítségével az autó automatikusan megáll és elindul, azaz önállóan araszolni képes egy forgalmi dugóban, miközben tartja a sávot, az e-Pedal technológia pedig egy-pedálos vezetést lesz lehetővé.

A félmillió Nissan LEAF tulajdonos 2010 óta összesen több mint 14,8 milliárd kilométert tett meg helyi károsanyag-kibocsátás nélkül, amivel több mint 2,4 milliárd kilogramm széndioxidtól kímélték meg a Földet. A koronavírus miatt bevezetett korlátozások következtében a levegő minősége világszerte javult, amely az elektromobilitásra irányította az emberek figyelmét. Európai tanulmányok szerint az emberek 68%-a támogatna olyan lépéseket, amelyekkel megelőzhető, hogy a levegőszennyezés visszatérjen a korábbi mértékre. „A vásárlók megtapasztalták a tisztább levegő és az alacsonyabb zajszennyezés érzését a lezárások alatt” – jegyezte meg Helen Perry, a Nissan európai Elektromos Autó Igazgatója. „Az emberek most jobban nyitottak mint valaha arra, hogy lépéseket tegyenek a fenntartható fejlődés felé, a Nissan LEAF pedig hozzájárul ehhez a törekvéshez.”

Magyarországon 2013-ban kezdődött meg az autó értékesítése és ezt követően minden évben piacvezető volt. Jelenleg a 2,5 milliós állami támogatás igénybe vételével a 11 milliós értékhatár alatt elérhető jól felszerelt Nissan LEAF 8,5 millió forintért hazavihető, így továbbra is nagyon vonzó ajánlatot jelent rengeteg vásárló számára.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.