Mindig van lejjebb: hihetelenül alacsony ára lett a napenergiának Szaud-Arábiában

A megújuló energia térnyerésének megkerülhetetlen előfeltétele a versenyképes ár. Több korábbi cikkünkben is bemutattuk már, hogy milyen bámulatos mértékben tudott csökkenni a napenergia ára az elmúlt évtizedben. Így például írtunk arról, hogy Magyarországon 70%-kal esett a háztartási méretű napelemes rendszerek ára, és hasonló mértékben csökkent a naperőművek költsége is, amelyek így már olcsóbban termelnek a Pakson megépíteni tervezett új atomerőművi blokkoknál is. De ez nem egy tipikus magyar jelenség, a világban mindenhol hasonló folyamatok játszódtak le, így a naposabb régiókban már a szoláris energia vált a történelem valaha volt legolcsóbb energiaforrásává. Ahhoz azonban, hogy a kevésbé napsütötte területeken is elmondhassák ugyanezt, és hogy a tárolás költségeivel együtt is megmaradjon a versenyképesség, az áraknak még tovább kell csökkenniük.

Az egyre alacsonyabb árakat Wright törvényének köszönhetjük, amely szerint minden alkalommal, amikor egy termék legyártott mennyisége megduplázódik, az előállítási költsége egy közel konstans százalékkal csökken. Éppen ezért nemcsak mi, hanem a legtöbb mértékadó elemző is a költségek további csökkenését prognosztizálja. Vannak azonban kritikus hangok, is amelyek szerint a telepítés, vagy a tartószerkezet költségei fixek, ezért már nem igazán tudnak tovább csökkenni az árak. Szerencsére azonban nem tört meg a kedvező folyamat, ahogyan Wright törvénye sem ismer ilyen megszorítást.

Tavaly áprilisban hirdettek eredményt egy Abu Dhabiban megtartott tenderen, ahol a legalacsonyabb nyertes ár 1,35 cent lett kilowattóránként. Az eredményt ismertető cikkemet azzal zártam hogy alighanem már csak néhány év, és elérjük az 1 centes álomhatárt.

Szinte pontosan egy évvel később a szomszédos Szaud-Arábiában hirdették ki az ország második napenergiás tenderének eredményét, ahol új világrekord született, ugyanis a legalacsonyabb nyertes ár 1,04 cent/kWh lett, ami 300 Ft-os dollárárfolyam mellett 3,1 Ft-ot jelent. A tendert összesen 3670 MW kapacitás megvalósítására írták ki, ezek közül a 600 MW-os Shuaibah Projectre érkezett be a világrekorder ajánlat. A nyertesek által megépítendő erőművek termelését a helyi áramszolgáltató, a Saudi Power Procurement Company fogja megvásárolni 20-25 évre szóló áramvásárlási szerződések alapján. Szaud-Arábiában jelenleg egyetlen nagyobb, 300 MW-os napelempark működik, az IRENA információi szerint tavaly a teljes beépített napelemes kapacitás 359 MW-ot ért el.

A 300 MW-os Sakaka PV IPP project, Szaud-Arábia első nagyobb naperőműve. Kép: ACWA Power

Ahogyan az a GTM research gyűjtéséből is látszik, a mindenkori világrekord komoly csökkenésen ment keresztül az elmúlt években: 10 évvel ezelőtt még egy perui tenderen született 110 dollár/MWh, azaz 11 cent/kWh-s árajánlat jelentette az abszolút legolcsóbb napenergiát.

Forrás: GTM Research

A tavaly áprilisban lezárult első szaudi tenderen 1,61 cent/kWh-s ár született, a mostani ár ennél 35%-kal alacsonyabb, de a tavalyi világrekordot jelentő, Abu Dhabiban jegyzett árhoz képest is 23% volt a csökkenés mértéke. A történelem valaha volt legolcsóbb energiaforrása tehát még olcsóbb lett, az energiaintenzív iparágak pedig lassan megfontolhatják, hogy a térítők közelébe költözzenek. Ki tudja, az is lehet, hogy ha már nem lesz kereslet az olajra, az öböl-menti országok átnyergelnek az alumíniumgyártásra?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.