Az ilyen megoldások miatt nem döntik be a villanyautók a hálózatot

Az úgynevezett e:PROGRESS a legelső energiaszolgáltatás, amelyet a Honda a közelmúltban létrehozott Energy Solutions divíziója vezet be Európában. A Honda e tulajdonosok számára elsőként az Egyesült Királyságban elérhető szolgáltatást az autóipari gyártó által jelenleg kínált legátfogóbb és leginnovatívabb otthoni töltési megoldásként jellemzi a japán vállalat, melynek célja az elektromos autók töltésének optimalizálása. Az okostöltésben élenjáró Moixa által fejlesztett szoftver a felhasználó igényeinek megfelelően ütemezi a töltést, figyelembe véve az elektromosság aktuális árát, így a hálózat túlterhelésének elkerülése mellett az ügyfél pénztárcájára is vigyáz. Egyszerűbben megfogalmazva ez annyit jelent, hogy ha a villanyautósnak nem sürgős a töltés, akkor a szoftverre bízhatja annak időpontját, amely aszerint választ, hogy a mikor van a legtöbb felesleges, olcsó energia a hálózatban, azaz mi a jó az energiarendszernek.

A villamos energiát az Octopus Energy biztosítja, amely Agile Octopus néven az első dinamikus tarifáját kínálja az Egyesült Királyságban a villanyautósok részére, akik ezáltal alacsonyabb áron tölthetnek energiát az akkumulátorba a csúcsidőszakon kívül. A Moixa szoftvere kiválasztja a legköltséghatékonyabb időpontokat a tisztán elektromos Honda e töltésére a tarifa alapján, amelynek díjszabása a nagykereskedelmi energiaárak ingadozásához igazodva 30 percenként változik.

Egy évi közel 13 ezer kilométert futó és átlagosan 15,5 kWh/100 km fogyasztású autónál egy évben ez akár 475 font, átszámítva majdnem 200 ezer forint megtakarítást is jelenthet a hagyományos töltéshez képest. A cég által szolgáltatott energia ráadásul 100%-ban megújuló forrásból származik. Az e:PROGRESS-t a Honda a saját fali töltőjére, a Honda Power Charger S+-ra optimalizálta.

A Honda Energy Solutions egyéb energetikai szolgáltatásokon is dolgozik, többek között fejlesztés alatt áll a Honda Power Manager, mely egy olyan kétirányú jármű-hálózat-rendszer, amely lehetővé teszi a villamos energia összegyűjtését és elosztását az elektromos jármű és a hálózat között, hogy intelligens egyensúlyt teremtsen az energiakereslet és -kínálat között. Az e:PROGRESS szolgáltatás részleteiről itt írtunk alaposabban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.