Új márka, ismerős villanyautó – Zeekr 001

Kína egyik legnagyobb autóipari vállalatcsoportja, a Zhejiang Geely Holding Group Co. Ltd, valamint annak személyautó-gyártó csoportja, a Geely Auto március végén jelentette be vadonatúj elektromosautó-márkájának megalapítását. A Zeekr a cég elmondása szerint azzal a céllal jött létre, hogy kielégítse a prémium villanyautók iránt támasztott globális igényt, ami arra utal, hogy a márka idővel Kínán kívül is megjelenhet. A bejelentés leginkább azért érdekes, mert a Geely-nek már van prémium márkája, a Lynk&Co, amelynél szintén dolgoznak tisztán elektromos meghajtású autókon, és európai terjeszkedés is tervbe van véve. Emellett ugyebár a Volvo és a Polestar (valamint a Lotus Cars, a LEVC, és a Geometry) is a kínai autóóriás portfólióját színesíti.

A Zeekr rövidke története még furcsábbá vált április 1-jén, amikor megjelentek a pletykák arról, hogy a márka első modellje nem más lesz, mint a 2020 őszén bemutatott Zero Concept-ből kifaragott villanyautó, mely eredetileg a Lynk&Co emblémáját viselte. A tanulmány nagyon szorosan követi a Lynk&Co autóinak dizájnját, így nem teljesen világos, hogy miért indítaná a Geely ennek a modellnek az átmárkázott változatával a Zeekr pályafutását. De szó sincs áprilisi tréfáról, a vállalat tegnap hivatalosan is bemutatta a Lynk&Co Zero villanyautót Zeekr 001 néven.

A jármű a teljesen elektromos autók alá tervezett SEA padlólemezt használja, így a tervezőknek nem volt nehéz dolguk a megfelelő arányok kialakításánál. A kerekeket messzire kitolták az autó két végére, ezzel a tengelytáv 3005 milliméterre nőtt, tágas utasteret, és lehajtott hátsó ülésekkel mintegy 2144 literes csomagteret eredményezve. A 4970 mm hosszú, 1999 mm széles, és 1560 mm magas Zeekr 001-et a Geely Kína első tisztán elektromos, tömegpiacra szánt kombijának nevezi, ami azért nem teljesen igaz, hiszen az MG 5 Electric elődjeként forgalmazott Roewe Ei5 már jelen van egy ideje.

Mindkét tengelyt hajtja egy villanymotor, melyek együttesen 400 kW leadására képesek több mint 700 Nm nyomatékkal. Ezt az erőt a könnyebb terepen is kamatoztatni tudják majd a vásárlók, mivel az autó állítható felfüggesztéssel rendelkezik, hasmagasságát egészen 205 milliméterig fel lehet emelni. Végsebességét kicsivel 200 km/h fölött limitálta a Zeekr, gyorsulása pedig 3,8 másodperc 0 és 100 km/h között. Megjelenéskor két akkuméret lesz elérhető, az egyik 86 kWh, a másik 100 kWh kapacitású. Utóbbival a maximális hatótávolság 712 km a régi NEDC szabvány szerint.

A premieren az új autómárka igazgatója arról is beszélt, hogy saját töltőhálózat kiépítésére készül Kínában, melynek töltőoszlopai akár 360 kW leadására is képesek lesznek. Egy ilyen berendezésen a 001 5 perc alatt akár 120 kilométernyi energiát is felvehet, de az nem egyértelmű, hogy az autó akkurendszere elbírja-e ezt a maximális teljesítményt. 2023 végéig 2200 töltőállomás felhúzása a cél.

A Zeekr 001 kiszállítása 2021 októberében kezdődik Kínában, más piacokon való megjelenés 2022 elején várható.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.