Évente 600.000 autóba gyárt akkut a Volkswagen

A Volkswagen csoport számára kezd beérni a MEB-platform fejlesztésébe fektetett rengeteg pénz és energia, végre színesedik az elektromos autó kínálat. A korábbi hírek alapján egyre nehezebb volt összeszámolni, hogy csoport szinten mekkora éves termelésre számíthatunk. A zwickau gyárról a kezdetektől ismert, hogy ott évi 330.000 tisztán elektromos, MEB padlólemezre épülő autó gyártását tervezik, de Drezdában is készül ID.3, az üvegfalu látványgyárban, a szintén MEB platformos Škoda ENYAQ iV gyártása Csehországban, Mlada Boleslavban folyik, és Pozsonyban is készül még a Volkswagen e-UP!, sőt, talán még a SEAT és Škoda márkajelzéssel ellátott unokatestvérei is.

Automatizált akku gyártás a Volkswagen ID.3 és ID.4 számára (fotó: Volkswagen Group Components Braunschweig)

A VW csoport friss sajtóközleménye segít számunkra az összegzésben. Megtudthattuk ugyanis, hogy a cég belső alkatrészgyártója, a Volkswagen Group Components egy második gyártósor üzembe állításával felpörgeti az akkumulátorgyártást. Az évente eddig gyártott 250.000 ezer helyett már félmillió akku készül majd Braunschweig-ben a MEB padlóra épülő modellek, azaz az ID.3, az ID.4, az ENYAQ és immáron az Audi Q4 e-tron alá, de a sort hamarosan a Cupra Born modell is színesíti.

Ezen kívül további 100.000 akku készül a hármasikrek (e-UP, Citigo és Mii) gyártásához, valamint ebből jut a Golf GTE plug-in hibridbe is. A sajtóközleményből az is kiderült, hogy 2023-ig további bővítést is terveznek, így a jelenleg több mint 50.000 hibrid számára gyártott akkumulátor száma eléri majd a 300.000-et.

A Volkswagen MEB platform akkumulátorának felépítése

A MEB platform számára akkumulátorokat gyártó teljesen automatizált 40.000 négyzetméteres csarnok létrehozásába több mint 300 millió eurót fektetett be a vállalat, ami jól példázza, hogy valóban komolyak az elektromobilitás iránti szándékai. Talán mégsem kizárólag áprilisi tréfa volt a cég új neve, a Voltswagen.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.