Új világrekord Abu Dhabiban: napenergia kilowattóránként 1,35 centért

Áprilisban hirdette ki az Emirates Water and Electricity Company egy 1,5 GW-os napelempark építésére vonatkozó tender eredményét, amelyen új világrekord született. A nyertes ajánlattevő a pv-magazine.com beszámolója szerint a francia EDF és a kínai Jinko Power energiavállalatok konzorciuma, az általuk ajánlott ár pedig 1,35 cent kilowattóránként (kb. 4,2 Ft). Az Al Dhafra névre keresztelt projekt, ami várhatóan 2022-re készül el, a világ legolcsóbb napenergiáját fogja szolgáltatni. Ezen kívül a méretét tekintve is csak hajszálnyira marad el a világ legnagyobb naperőművétől, az 1,547 GW-os kínai Tengger Desert Solar Parktól.

Abu Dhabi 2030-ig nem kevesebb, mint 50%-os megújuló arányt szeretne elérni az energiatermelésben, ami azért is dicséretes, mert az Egyesült Arab Emirátusok 2014-ben az egy főre eső áramfogysztás terén a világranglista 11. helyén állt.

Nem ez lesz az első óriási napelempark az országban: tavaly készült el az 1,18 GW-os Noor Solar Park, amely még ugyan 2,4 cent/kWh áron szolgáltatja az áramot, de a 2017-ben lefolytatott aukción ez is világrekordot jelentett, ha csak néhány hónapra is.

A tenderek kompetitív világában nyaktörő sebességgel csökkennek az árak. A GTM Research három évvel ezelőtt készített egy grafikont a nyertes árajánlatok alakulásáról: 2009 végén még 22 cent/kWh volt a világ legalacsonyabb ára, 8 évvel később pedig már 1,9 centnél tartottunk. Ezen a ponton sokan úgy gondolhatták, hogy lassan kifullad az árak csökkenése. Szerencsére nem így történt: 2019 júniusában 1,75 cent/kWh-s ajánlat született egy brazil aukción, a jelenlegi új világrekord pedig már összesen 96% csökkenést jelent bő 10 év alatt.

Forrás: GTM Research

Németországban is hasonló trendet figyelhetünk meg: a legalacsonyabb árak megfeleződtek az elmúlt 4 évben.

Forrás: Bundesnetzagentur

Az európai rekordot nem meglepő módon egy déli ország jegyzi: Portugáliában egy tavaly júniusi tenderen 1,48 eurócent/kWh volt a legalacsonyabb nyertes ajánlat.
Napenergia 1 centért? Alighanem már csak néhány év, és elérjük ezt a hihetetlennek tűnő árat is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.