Főoldal » elektromos autó » Mi lesz az autóddal, ha végleg megszűnik a 3G?

Mi lesz az autóddal, ha végleg megszűnik a 3G?

Bár biztosan vannak olyan olvasóink akiknek a mobiltelefonok 3G technológiája már ósdinak tűnhet, az idősebbekk, akik még anno WAP-on neteztek, valószínűleg elsőre meghökkenhetnek rajta, ha azt hallják, lassan már ki is vezetik a mobilcégek ezt a szolgáltatást.

Míg mobiltelefont pár évente cserél az ember, és a legtöbb a zsebünkben lapuló készülék alkalmas a 4G-s (vagy 5G-s) hálózatok kezelésére, egy autó 15+ évig is forgalomban maradhat, így itt talán relevánsabb a kérdés, mi lesz a kocsink adatkapcsolatával, ha megszűnik a 3G?

Nem csak elmélet

Már egy éves hír, de talán a pandémia miatt nem volt túl nagy visszhangja, hogy a Magyar Telekom már tavaly elkezdte lekapcsolni a 3G hálózata egy részét, hogy a felszabaduló frekvenciákat az 5G-re hasznosítsa. Az NMHH legfrissebb elérhető jelentése szerint azonban még mindig elég magas a 3G használat az országban, de ez inkább csak a hanghívásokra igaz.

Forrás: https://nmhh.hu/dokumentum/220055/NMHH_mobilpiaci_jelentes_2017Q1_2020Q4.pdf

Ha az internetes adatforgalom alakulását nézzük, akkor eléggé egyértelmű, hogy ennek 95%-a már a 4G-n fut, kevesen sírják vissza majd a 3G-t, ha végleg leáll a korábbi rendszer. Azonban az M2M (gép a géppel) kommunikáló rendszerek, mint például az IoT eszközök, interneten lógó riasztók, érzékelők, és egyéb kütyük túlnyomó többsége még egy jó ideig 2G/3G rendszereket használ majd és már ma is több mint 800 ezer ilyen aktív SIM kártya van hazánkban.

Forrás: https://nmhh.hu/dokumentum/220055/NMHH_mobilpiaci_jelentes_2017Q1_2020Q4.pdf

Amerikában is elkezdték a régebbi rendszerek lekapcsolását és ott is a legnagyobb szolgáltató az AT&T  diktálja az iramot, azonban ez egy jól körülhatárolható kört eléggé érzékenyen érint a 2022 februárjára beharangozott leállás. A 2015 júniusa előtt gyártott Teslák ugyanis még nem rendelkeznek 4G/LTE modemmel. Így a régebbi Model S tulajdonosok adatkapcsolata megszűnik a váltás után – nagyjából 78 ezer ilyen autó lehet a világon.

Jó hír, hogy akik már megkapták az ingyenes MCU2 upgradet azok megnyugodhatnak, ugyanis az új számítógép már 4G-vel készült – bár a cserének nem ehhez, hanem az MMC adattároló hibájához van köze, de a frissítés egyúttal ezt is megoldja. Ha valaki nem tudja kivárni a sorát, vagy valami miatt nem kéri/nem kapja meg az új MCU-t, akkor sem marad opciók nélkül, ugyanis 200 dollárért lehetősége van akár egy 9 éves Model S modemének frissítésére is.

Itthon nem teljesen egyértelmű, hogy mikor kerül sor a 3G kivezetésére. Bár a 3 nagy szolgálató azt mondja, pár évig még maradhat a régebbi rendszer, 2022-ben lejárnak a jelenlegi 3G frekvenciákra szóló engedélyek. Ma már elég sok autó rendelkezik beépített modemmel, ha más nem az EU-ban 3 éve kötelező SOS baleseti segélyhívó funkció okán, vagy a távoli mobilos elérés végett. Kérdés hány olyan kocsi van az utakon, amely nem rendelkezik 4G modemmel, és mi lesz velük pár év múlva?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.