Megvan, hol készül majd az elképesztően hatékony villanyautó

A világ egyik legnagyobb szerződéses autógyártó vállalata, a Valmet Automotive fogja gyártani 2022-től a Lightyear limitált szériás első modelljét, a One-t. A holland Lightyear egy több mint egy évig tartó kiválasztási folyamat végén döntött a finn partner mellett, amely mintegy 50 éves tapasztalattal rendelkezik az autógyártás területén, s olyan nagy cégek számára is szerelt össze autókat, mint a Mercedes-Benz, Saab, és a Porsche. Uusikaupunki gyárából, ahol a Lightyear One is készül majd, ez idáig több mint 1,7 millió jármű gurult ki.

A Valmet Automotive számára az elektromobilitás sem a Lightyear szuperhatékony, napelemes villanyautójával kezdődik, a finnországi Salóban található létesítményében 2019 óta gyárt és tesztel akkumulátor-rendszereket és akkumodulokat, ez a tevékenység pedig fő gyárára, az uusikaupunki üzemre is kiterjed az idei év végén. A vállalat az akkumulátor-rendszerek Tier 1 beszállítója. Mindemellett elektromos autómodellek gyártásában is több mint egy évtizedes tapasztalatot gyűjtöttek össze a finnek, a Valmet Automotive gyártotta például a Fisker Karmát.

A Lightyear nemrég számolt be egy, a tesztelések során elért lenyűgöző mérföldkőről: a One prototípusa egyetlen töltéssel 710 kilométert tett meg. A tesztelés és a fejlesztés a következő hónapokban folytatódik, 2022 januárjában pedig legurulnak a gyártósorról a legelső, homologizációra szánt prototípusok. A megrendelőknek készített példányok, egy összesen 946 darabos széria legyártása 2022 nyarán veszi kezdetét.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.