Honda e tartósteszt indul

A villanyautók vezetése alapvetően nem különbözik nagyon a hagyományos autókétól, de az elektromobilitás mégis egy teljesen új gondolkodásmódot igényel. Ennek az új technológiának a megismerését már évek óta igyekszünk tapasztalataink megosztásával segíteni. Ilyenkor többnyire a saját autóinkat, illetve saját utazásainkat hozzuk példának, hiszen ezekről tudunk első kézből, hitelesen beszámolni. Ma egy teljesen új szakasz indul a Villanyautósok.hu életében, ugyanis elkezdődött az első tartóstesztünk.

A következő 3 hónapban egy Honda e lesz a mindennapi közlekedési eszközöm. Ezzel fogok munkába járni, ezzel megyek majd a gönyűi, a keszthelyi és a balatonfüredi találkozókra, és amikor csak lehet ezzel oldjuk majd meg a családi utakat is. Ez a konkrét autó pont egy éve járt már nálam egy hétre, és nagyon-nagyon tetszett. Lehetne nagyobb az akkuja, gyorsabb a töltése és kisebb a fogyasztása, de a mindennapokban ez nekem valószínűleg így is tökéletes lesz. Az pedig majd elválik, hogy a hosszabb utakon hogyan boldogulok vele. Tavaly Miskolcon jártunk az e-vel, és akkor nem okozott csalódást, a következő három hónapban ennél jóval többet kell kibírjon. A 2020 nyarán forgalomba helyezett autó eddig 14.626 km-en van túl, ami alapján úgy tűnik, hogy eddig többnyire tényleg városi autóként használták.

A Honda e-be egy év után is öröm beülni. Még mindig olyan, mintha koncepcióautó lenne. A keret nélküli ajtók, a beüléskor automatikusan bekapcsoló rendszer, a kamerákkal és monitorokkal helyettesített tükrök, a vezeték nélküli Apple Carplay, a műszerfalon lévő három kijelző, a megbízható kettes szintű önvezetés (vezetői asszisztens) és az e-pedál továbbra is olyan jellemzők és funkciók, amik így együtt a Honda e-n kívül talán egyetlen más autóban sem érhetők el. Tavaly óta annyi változás történt, hogy most már aktív a távoli elérést biztosító telefonos applikációt is, amit szeretnék majd külön is részletesen bemutatni.

Persze semmi sem tökéletes, így biztosan lesznek olyan dolgok, amikben csalódok. A monitorral egybeépített belső tükör használatát például meg kell szokjam. Egy tükörbe nézve nem az üveg síkjára, hanem a tükörben látott téma távolságára fókuszálunk, így a Honda e belső tükrében is először könnyebb észrevenni a halványan látszódó tükörképet, mint a kamera képét. Pedig ez utóbbi erősebb, de a szemem nem ehhez van szokva. A vezeték nélküli Carplay pedig ma többször is lemaradt a navigációval, remélem ez nem lesz visszatérő probléma. A töltőcsatlakozó Type2-t takaró fedelének pedig már sérült a záró nyelve, de ez szerencsére a gyakorlatban nem okoz egyelőre problémát.

Kövessétek tehát a következő 3 hónapban a Honda e-s kalandjaimat és beszámolóimat itt a Villanyautósok.hu-n.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.