Öt vadonatúj villanyautóval készül a Daimler a Müncheni Autószalonra

2021. szeptember 7. és 12. között rendezik meg az IAA MOBILITY rendezvényt Münchenben, amelyre a Daimler nyolc világpremierrel is készül. A német autógyártó vállalat nemrégiben prezentálta elektromobilitási stratégiáját, amiben célul tűzte ki, hogy 2022-re valamennyi, a Mercedes-Benz által kiszolgált szegmensben kínál villanyautót, az évtized végére pedig minden személyautómárkája és almárkája tisztán elektromossá válik – ahol ezt a piac fejlődése engedi. Nem meglepő tehát, hogy a világjárvány kezdete óta az első nagyszabású németországi autószalonon – amely már nem is annyira hagyományos autószalon, sokkal inkább erősen digitalizált mobilitási és technológiai rendezvény – az elektromos járművei kapják a főszerepet, és a nyolc premierből öt villanyautó lesz.

Münchenben mutatkozik be a Mercedes-Benz EQ-sorozatának következő tagja, az EQE üzleti limuzin, mely az EQS-hez hasonlóan egy egyívű tetővonallal maximalizálja az aerodinamikát és a dinamizmust. Az elektromos újdonságról, melyből a jövő évben SUV változat is készül (csakúgy, mint az EQS-ből), két képet is közzétett a Daimler.

Szintén az IAA fényei világítják meg a Mercedes-AMG legelső villanyautóját, amelyről egyelőre annyit árult el a gyártó, hogy nemcsak teljesítményben és stílusjegyekben, hanem a magával ragadó és érzelmekkel teli kezelhetőségében is méltó tagja lesz az AMG termékvonalának. Az AMG egyébként egy E PERFORMANCE jelzésű hibridről is lerántja a leplet a rendezvényen.

A harmadik premier a Mercedes-Maybach divíziótól érkezik, azaz szemtanúi lehetünk, hogyan kapcsolja össze a modern, tiszta hajtástechnológiát a mérhetetlen luxussal. Az új villanyautók között a legkisebb a Smart újdonsága lesz, ami valójában nem is lesz annyira kicsi, mint amihez hozzászoktunk a márkától, hiszen, mint korábban beszámoltunk róla, a Smart is elkapta az SUV-lázat. Az ötödik bemutató a Mercedes-Benz EQB-é lesz, amely ugyan online már korábban megtörtént, de Európában most először lehet majd élőben is megtekinteni a hétszemélyes modellt.

Smart EV SUV

A premierekre már szeptember 5-én este sor kerül online, így már a rendezvény kezdete előtt bárki megismerkedhet a Daimler legújabb autóival.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.