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
auto
2024. 04. 26. péntek

Exkluzív: elcsíptük a magyar Tesla-szállítmányt

elektromos autó

Rendszeres olvasóink tudják, hogy figyelemmel kísérjük a magyar vásárlók által rendelt autók érkezést, a kiszállítások menetét. Egyrészt számításaink szerint 100 feletti rendelés vár az autók átadására, másrészt köztük vagyok én is, így az átlagosnál is jobban érdekel, merre járnak az autók.

Úgy tűnik, rendszeres olvasóink azt is tudják, ha lekapnak valami érdekest a telefonjukkal, nekünk küldjék a képeket.

Megvagy!

Bár az előző negyedév végén pár hazai vásárló – talán egy tucat ügyfél – már megkapta az autóját, a többiek még várnak, a Tesla pedig november-december közé teszi az autók átadásának várt időpontját. A rendelésekhez tartozó alvázszámokat múlt hét szerdán kezdték kiosztani, ami mindig egy jó jel, mivel azt jelenti, már egy konkrét autót párosítottak a vásárlóhoz. Azóta én azt a tájékoztatást kaptam, hogy november második hetére várható az autóm – nyilván nem mindenki egyszerre kapja meg a kocsikat. A negyedév első két szállítmánya múlt héten érkezett meg Európába, és leginkább a péntek reggeli, Koper kikötőjébe befutó hajó esélyes arra, hogy magyar ügyfelek járművei legyenek rajta. A Szlovéniában kirakodott kocsikat természetesen még Budapestre kell juttatni, majd ezután még forgalomba is kell helyezni őket.

This slideshow requires JavaScript.

Most Dr. Kovács Zalán olvasónk fotózott le egy trélert, tele rendszám nélküli Model 3-akkal az M0-s keleti szakaszán ma (október 19-én) délelőtt. Természetesen nincs rá garancia, hogy ez az autószállító a magyar Tesla-képviselet szállítmányát hozza, de mivel a teherautón magyar rendszám volt, a hajó pedig 4 napja futott be déli szomszédunkhoz, túl nagy az egybeesés, hogy véletlen legyen. Ha Szlovéniából közúton érkeznek a kocsik, akkor pont azt várnánk, hogy az M0-s déli szakaszán át lépnek be Budapestre. Az autók bal hátsó háromszög ablakán látszik egy fehér matrica is nagy EU felirattal, és sok apró betűvel. Bár nem vagyunk az import szakértői, de ez még inkább azt támasztja alá, hogy ezek friss, ropogós új autók, amik most léptek be az Unió területére. A 8 kocsi közül az egyik piros, tehát biztosan nem állami támogatással lett vásárolva, hiszen azok mind fehérek – más fényezés nem fért be a 15 milliós limit alá. Az ezüst-fehér színű díszszegély az autók ablakai körül senkit ne tévesszen meg, itt nem a régi króm keretről van szó, hanem a szállítás idejére felragasztott öntapadós fehér védőfóliát látjuk – a sanghaji gyár udvarán pont így néznek ki a legyártott kocsik.

8 ember már lassan örülhet, de biztosan nem csak egy tréler van úton. Ezúton is köszönjük Dr. Kovács Zalánnak a képeket!

Jönnek az alvázszámok, érkeznek a magyar Teslák!

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.