Egerben ingyenes lett a közösségi közlekedés

Eger lett az első magyar megyeszékhely, ahol minden helyi lakos majdnem teljesen ingyenesen veheti igénybe a buszjáratokat, amelyről a város közgyűlése még decemberben határozott a helyi buszokat üzemeltető Volánbusz Zrt.-vel történő egyeztetéseket követően.

Elszámolási okokból az éves bérletet 1000 Ft egyszeri díjért vásárolhatják meg azok, akiknek lakcímkártyáján Eger szerepel. Egy évre a felnőtt buszbérlet 63.000 forintba, a diákbérlet pedig 27.000 forintba került, így az egriek zsebében ennyivel több maradhat az idei évtől.

Talán a helyi lakosok anyagi megtakarításánál is fontosabb az új intézkedés a város forgalmát, zsúfoltságát csökkentő hatása, amelyhez az is hozzájárul majd, hogy a város részben a parkolási díjak 100 forintos emeléséből fedezné a kedvezményes közösségi közlekedés 1300 millió forintos költségét, így a helyi lakosokat nem csak az ingyenes buszhasználati lehetőség, de a magasabb parkolási díjak is arra ösztönzik majd, hogy autó helyett minél gyakrabban a közösségi közlekedést vegyék igénybe.

A villanyautósokat a parkolási díj emelése nem érinti, mivel Egerben a zöld rendszámos járművek ingyenesen parkolhatnak, ezen kívül töltőkkel is jól el van látva a belváros. Eger autóbuszflottája pedig idén 6 tisztán elektromos busszal bővül a  Volánbusz Zöld Busz Programban elnyert támogatásának köszönhetően.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.