Német összehasonlító teszten diadalmaskodott a Hyundai villanyautója

A Hyundai villanyautója nyerte a német Auto Zeitung magazin összehasonlító tesztjét, amelyben az IONIQ 5, a Kia EV6, a Tesla Model Y, a Polestar 2, valamint a Mercedes-Benz EQB tisztán elektromos szabadidő-autókat értékelte a zsűri. A járműveket öt szempont szerint vizsgálták: a karosszéria, a komfort, a hajtáslánc, a menetdinamika, valamint a költségek/fenntarthatóság kategóriában összesen 5000 pontot gyűjthettek össze. A Hyundai IONIQ 5 3222 pontot zsebelt be, de a csoporttársa, a Kia EV6 sem maradt le sokkal, az 3178 ponttal fejezte be a tesztet, és ezzel a dobogó második fokára állhatott fel.

A magazin szerkesztősége kiemelte az IONIQ futóművének kiválóságát, mely elmondásuk szerint a „mozgás szabadságának legmagasabb szintjét nyújtja”. A németek a felfüggesztést is dicsérték, továbbá hozzátették, hogy az összehasonlító teszten szerzett tapasztalatok szerint az IONIQ 5 a legkomfortosabban rugózó modell, holtversenyben a Mercedes EQB-vel. Az IONIQ 5 győzelméhez a 800V-os akkumulátorrendszer és a gyors villámtöltés is hozzájárult, de a zsűri külön megemlítette a téli üzemmódot, amely az ideális töltési teljesítmény érdekében optimalizálja az akkumulátor hőmérsékletét.

Az Auto Zeitung tesztjén elért győzelem nem az első alkalom, hogy az IONIQ 5 elismerésben részesült. Egy évvel ezelőtti premierje óta a modellt nem kevesebb, mint hét európai országban választották meg az év autójának, valamint döntős volt a 2022. Év Európai Autója szavazáson. Legutóbb a 2022-es Év Brit Autója szavazáson nyerte el az év legjobb családi autója címet.

Hamarosan ráadásul még tovább fejlődik az autó, 2022 második felétől az európai ügyfelek már az új, 2023-as specifikációjú IONIQ 5-ös modellt vásárolhatják meg. A megújult IONIQ 5 nagyobb, 77,4 kWh kapacitású akkumulátort, valamint egy sor új szolgáltatást kínál, mint például kamera alapú digitális visszapillantó tükröket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.