Főoldal » villanyautózás a gyakorlatban » Tesla a frontvonal mögött

Tesla a frontvonal mögött

Egy ukrán Tesla-szerviz, a TSK vezetője, Bogdan Golovatiuk osztott meg néhány fotót és gondolatot a kijevi helyzetről. Mivel a városban az áramellátás egyelőre zavartalan, az üzemanyag-ellátás azonban bizonytalan, így Teslával gond nélkül tudnak utánpótlást szállítani a barikádokhoz. A gázellátás hiányában fűtés nélkül maradtak a Tesla Camp módját használják melegedésre. A poszt alatti hozzászólásokban hosszabb utazások is szóba kerültek, volt aki azt írta, hogy jelenleg a benzinkutaknál hosszabb a várakozás, mint egy Tesla feltöltése.

Az ukrán határhoz közeli miskolci és debreceni Superchargerek Magyarországon is ingyenesen használhatók, nem csak Tesla modellekkel. Az első napokban arról számoltunk be, hogy a helyi villanyautósok nem élnek vissza a menekülőknek és az őket segítőknek megnyitott töltőkkel. A hétvégén azonban már szinte folyamatosan telt ház volt a miskolci Tesla töltőnél.

Egy hét alatt híre ment a potyázási lehetőségnek, vasárnap délután telt ház van az ukrán háború elől menekülők számára megnyitott miskolci Supercharger állomáson (Fotó: Gergely Zsolt)

Több teslás találkozott a háború elől elektromos autóval menekülő ukrán családokkal a miskolci és a debreceni töltőknél. A szegeder.hu cikkében egy Odesszából Spanyolország felé tartó családról írnak. A fekete Model X oldalára a „gyerekek” feliratot festették narancssárgával.

Akinek békeidőben elektromos autója van, nem tudja hirtelen egy menekülésre talán alkalmasabb, hagyományosra cserélni. Talán nem is akarja, hiszen sok családnak a lakása utáni legnagyobb vagyontárgya az autója, így nem meglepő, hogy legalább ezt szeretné magával vinni, ha bizonytalan időre külföldre kénytelen indulni. Egy moldáv autós lap arról számolt be, hogy a határon a hideg időben kis akkus Leafben várakozó családok nem érték volna el Moldávia első nyilvános töltőjét, ezért helyi autómentősök segítettek nekik a továbbjutásban. Természetesen ingyenesen, egyikük éjszakára is befogadta a családot.

Címlapkép: Bogdan Golovatiuk

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.