Elkészült a Volánbusz első saját elektromos busza

A BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. komáromi telephelyén legyártották a legelső olyan tisztán elektromos meghajtású autóbuszt, amely a Volánbusz saját tulajdonaként szállítja majd az utazóközönséget. Az ünnepélyes átadón jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, aki elmondta, hogy a versenyképesség fejlesztésének és a környezet védelmének kéz a kézben kell járnia egymással, így amikor a magyar autóipar fejlesztéséről beszélünk, most már alapvetően az elektromos autóipar fejlesztését helyezi előtérbe a kormány. Szerinte az elektromos közlekedési eszközök egyre inkább életünk részeivé válnak, a kínai járműgyártó vállalat magyarországi tevékenysége pedig nem csupán hazánk pozícióját javítja az európai autóbuszgyártás rangsorában, de hozzájárul ahhoz is, hogy az ország csökkenteni tudja a közlekedés ökológiai lábnyomát és a károsanyag-kibocsátást.

Forrás: Facebook/ Szijjártó Péter

A BYD K9UB típusú elektromos busz Komárom és a szlovákiai Komárno közötti helyi közlekedésben teljesíti szolgálatát. Értéke 153,5 millió forint, amelynek beszerzéséhez Komárom és Komárno önkormányzata, valamint a Volánbusz Zrt. közösen pályázott az Interreg V-A SKHU (Szlovákia-Magyarország) Együttműködési Program keretében. Az együttműködés keretében a két településen megújulnak az autóbusz-megállók és a végállomások, a buszmegállókba informatív okos-panelek kerülnek, amelyekről az utasok friss és aktuális információkat kaphatnak a járatokról.

Forrás: Facebook/ Szijjártó Péter

Ez a Volánbusz első villanybusza, de hamarosan újabbak csatlakoznak a flottához: a cég június elején jelentette be, hogy összesen 100 tisztán elektromos buszra írt ki feltételes közbeszerzési eljárást. Ezek Győrben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Szolnokon, Szegeden, Egerben, valamint a budapesti agglomerációban állnak majd szolgálatba.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.