Főoldal » egyéb » Ez az igazán környezetbarát közlekedési mód, nem az elektromos autó

Ez az igazán környezetbarát közlekedési mód, nem az elektromos autó

Erdélyből, Sepsiszentgyörgyről indult, majd Székelyudvarhelyre is eljutott a szállj fel a lábbuszra kezdeményezés, amely nem csak jelentősen csökkenti a levegőszennyezést, de remek közösségi programnak is bizonyult, népszerűsége rohamosan növekszik.

A járművezetők többsége tapasztalja, hogy az iskola szeptemberi megkezdésekor jelentősen nő a forgalom a belvárosokban, mert a szülők jelentős része kocsival viszi gyermekeit iskolába, az iskolák környékén nehézkes a parkolás, a hideg motorral parkolóhelyet kereső autók miatt nagy mértékben növekszik a levegőben a szennyező anyagok koncentrációja.

Kutatások bizonyítják, hogy az elektromos autók szennyezése lényegesen kisebb a hagyományos erőforrással meghajtott autókénál, vitathatatlan azonban, hogy a leginkább környezetbarát energia az, amit el sem fogyasztunk, így meg sem kell termelni. Másik probléma, hogy amíg néhány százalék a forgalomban a tiszta üzemű autók aránya, addig a villanyautók is növelik a szennyezést, hiszen ezek közlekedése is növeli a forgalmi dugókat, amelyben az autók túlnyomó többsége füstöl.

Székelyudvarhelyen október 4-én indult az első lábbusz járat, önkénteseknek köszönhetően. A gyermekeket a város öt pontján várják, ahonnan az önkéntesek a központi iskolába kísérik őket. Az első napokban 30-40 gyermek vett részt a programban, az őszi szünet előtti napokban azonban már a százat közelítette a lábbusszal utazók száma.

A gyalogos iskolába járás több szempontból is előnyös. Akik sétálnak az iskolába, azok szülei nem növelik a forgalmi káoszt és a környezetszennyezést az iskolák környékén. A gyerekeknek egészségügyi szempontból is jót tesz a reggeli séta, de a közösségkovácsoló ereje is jelentős a programnak.

A gyerekek bérletet is kapnak a környezetbarát „járműre” egy pontgyűjtő füzetecske formájában, amelybe minden utazásnál tappancsokat gyűjthetnek, az összegyűjtött pontokért pedig olyan ajándékokat kapnak, mint például ingyenes belépő a város jégpályájára.

Fotók és videó: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatal Facebook oldala

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.