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
auto
2024. 04. 27. szombat

Budapest is elveheti az ingyen parkolást a zöld rendszámos hibridektől?

zöld rendszám

A Portfolio.hu vette észre, hogy Karácsony Gergely főpolgármester egy friss párizsi népszavazás eredményét méltatva jelezte, nem örül neki, hogy az általa „kamu zöld rendszámosnak” nevezett autók ingyen parkolhatnak a városban, és megkérdezné erről a lakosságot is.

Budapest követheti Párizs példáját?

Vigyázó szemetek Párizsra vessétek

Karácsony Gergely főpolgármester egy Facebook bejegyzésben osztotta meg, hogy véleménye szerint nem helyes, hogy az ingázásra használt zöld rendszámos hibridek ingyen parkolhatnak a városban:

Ma Budapesten minden zöld rendszámos autó ingyen parkolhat. Akkor is, ha nem is teljesen elektromos. Akkor is, ha egy normál autónál sokszorosan nagyobb a mérete. Akkor is, ha tulajdonosa nem is budapesti… A parkolódíjak azért vannak, hogy általuk szabályozzuk a város forgalmát. Természetesen van logika abban, hogy a városra kevésbé ártalmas, zéró kibocsátású autók ingyen parkolhassanak. Na de abban, hogy a naponta ingázó, kamu zöld rendszámos autók még ingyen is foglalják a parkolóhelyeket, abban mi a logika?

A főpolgármester bejegyzése arra a friss párizsi népszavazásra reflektál, amelynek eredményeképp a francia főváros vezetése úgy döntött, hogy megháromszorozza a nehezebb autók parkolási díját.

Most vasárnap népszavazást tartottak Párizsban arról, hogy magasabb parkolási díjakkal büntessék-e a nagyobb autók tulajdonosait a belvárosi parkolóhelyek használatakor. A szavazáson 54,5 százalék támogatta, hogy az 1,6 tonnánál nehezebb személyautóknak megnöveljék a parkolási díját. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szavazáson mindössze a jogosultak 5,7 százaléka vett részt, és továbbra is kivételt képeznek a helyi lakosok, valamint a 2 tonna alatti tisztán elektromos autók.

Budapest főpolgármestere nem a parkolási kedvezmény teljes megszüntetése mellett érvelt, úgy véli, hogy „van logika abban, hogy a városra kevésbé ártalmas, zéró kibocsátású autók ingyen parkolhassanak”, de nem érzi jogosnak a könnyítést a nagy méretű, „kamu zöld rendszámos” autók számára. Hogy ezalatt pontosan mit ért, mit tart kamunak, azt nem fejtette ki, de a szövegkörnyezet alapján valószínűleg a zöld rendszámos plug-in hibridekre gondolhat.

Évek óta zsugorodó piacon tavaly is nőtt az elektromos autók száma idehaza

Karácsony bejegyzését azzal zárja, hogy követőit arról kérdezi, szerintük lenne-e értelme erről megkérdezni a város lakosságát.

Nem kell Párizsig menni

Magyarországon nincs általános parkolási kedvezmény a zöld rendszámos autókra, erről minden település maga dönt.

Az utóbbi években számos alkalommal számoltunk be arról, hogy sorra szűnnek meg, vagy alakulnak át az ilyen ösztönzők az országban, de kétségkívül Budapest lépése lenne az eddigi legnagyobb horderejű az agglomerációban lakókat és az ingázó munkavállalókat tekintve.

Mely városokban lehet zöld rendszámmal ingyen parkolni?

Mivel nemcsak egységes kedvezmény, de központi nyilvántartás sincs a könnyítést biztosító településekről, sőt a parkolózónák táblái sem jelölik, hogy kire nem vonatkoznak a díjak, lapunk 2016 óta próbál segíteni a magyar villanyautósoknak egy saját listával. Ezért természetesen felelősséget nem tudunk vállalni, a hozzánk eljutó információkból dolgozunk.

Szeptembertől Szolnokon is fizethetnek a zöld rendszámos hibridek

Egykor 49 település biztosított ilyen kedvezményt a környezetkímélő autóknak, mára 22-re csökkent a számuk, de vannak olyan városok is, mint például Kaposvár, Miskolc, Pécs vagy Szolnok, ahol a kört szűkítették, és egy előzetes regisztrációt követően most már csak a tisztán elektromos autók parkolhatnak ingyen.

Nincs napirenden a tölthető hibridek zöld rendszámának megvonása

Az is időről időre felröppen, hogy a ma még jogosult konnektoros hibridektől központilag, kormányzati szinten veszik el a zöld rendszámot, de ezt eddig mindig cáfolták az illetékesek.

Hazánkban 2023 végén 4,2 millió személyautó volt forgalomban, ezek közül 48.533 (1,15%) tisztán elektromos és 37.196 (0,89%) a konnektoros hibrid.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.