Bemutatták: Lucid Air

A Lucid Motors az információk hosszas csöpögtetése után decemberben bemutatta első szériagyártásra szánt modelljét az Air-t. A felső kategóriában egyenesen a Tesla Model S riválisának szánt tisztán elektromos autó paramétereit úgy lőtték be, hogy az a lehető legtöbb tekintetben verje az amerikai úttörő vállalkozás 2012 óta gyártott, bár folyamatosan fejlesztett és frissített modelljét. Erre persze szükség is lesz, hiszen a teljesen késznek tűnő és működőképes autó sorozatgyártása legkorábban 2018-ban kezdődhet a cég még nem létező arizónai gyárában.

Az első és legfontosabb részegység, amiben a Lucid Air egyelőre a legjobb, az a gigantikus akkumulátorcsomag. Az alapmodell 100 kWh-ás csomagja még csak versenyben van Tesla által kínált legnagyobb verzióval, de a 130 kWh-ás verzió egyelőre vetélytárs nélkül áll a piacon. Az akkumulátorcellákat a Samsung SDI szállítja az autókhoz, az elektronikát vélhetően a Lucid készíti. A nagyobb akkupakkal a gyártó szerint az autó 400 mérföldet, vagyis 643 km-t lesz képes elmenni, ami figyelembe véve a kocsi méretét is, nem rossz teljesítmény.

Az autó első és hátsó kerekeit egy-egy egyenként 600 lóerős motor hajtja. Mivel a hajtás részegységeit a lehető legjobban a kocsi orrába és hátuljába tolták, az utastér tágas, kényelmes lett. Ennek ellenére a megszokott 5, illetve a Tesla által bevezetett 7 üléses elrendezés helyett a Lucid Air mindössze négy személy közlekedésére biztosít elég ülőhelyet. A hátradönthető háttámlával és felhajtható lábtartóval is felszerelt hátsó ülések kialakítása és térkínálata arra enged következtetni, hogy a Lucidnak nagy tervei vannak a sofőrös autókat kedvelő kínai piacon, ahol az ilyen szolgáltatásokkal valószínűleg könnyebb felhívni a luxusra szívesen költő rétegek figyelmét, mint versenyautós gyorsulási eredményekkel.

Ennek ellenére a Lucid Air a gyorsulási versenyeken sem kell, hogy nagyon szégyenkezzen. Az együttesen 1000 lóerőt teljesítő motorok a 100 km/h-ás tempó elérését 2,5 másodperc alatt biztosítják, amivel a Teslával és a szupersportkocsikkal lesz egy kategóriában.

A külső és belső kialakításában is inkább az egyszerűbb megoldásokat favorizáló amerikai ízlésre szabott autó ára tökéletesen passzol majd az adatokból összerakható képbe. A jól felszerelt modell ára nem áll meg 100 ezer dollár (jelenleg 29,5 millió forint) alatt, bár a cég hozzátette, hogy tervezik egy olcsóbb, 65 ezer dolláros változat forgalmazását is. Hogy az olcsóbb modell miben lesz kevesebb, mint a csúcsváltozat, azt egyelőre nem lehet tudni.

Bár a bemutatón a meghívott újságírók akár be is ülhettek egy teljesen késznek tűnő autóba, a próbaköröket már egy lecsupaszított, tesztekre és mérésekre felszerelt példánnyal tehették meg. Ebből, illetve a gyár állapotából arra lehet következtetni, hogy a gyártás 2018-as indulása erősen optimista vállalás.

A korábban Atieva néven futó Lucid nem új szereplő az autógyártás területén. Bár sorozatban gyártott modellel még nem rendelkeznek, akkumulátor technológiák terén értek el eredményeket. Az Air-ben 2170-es lítium-ion cellákat fognak alkalmazni, de a cég fogja szállítani a Samsunggal karöltve a következő 4 évben a Formula-E bajnokság autóinak akkumulátorcsomagjait is. A Lucid 700 millió dolláros befektetéssel az arizónai Casa Grandéban épít gyárat, ahol 2018-tól kezdődően terveznek gyártani. 2022-ig a termelés 2000 fő foglalkoztatása mellett elérheti a 130 ezres darabszámot is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?