130 elektromos autóval bővült az állami autóflotta

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap ünnepélyes keretek között 130 elektromos autó átadásával jelentősen bővítette a hazai zöld rendszámos autók állományát. Az autókból 30 darab az állami e-Mobi Kft-hez került, míg 100 darabot a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) vagy a KEF-en keresztül más állami szervezetek kapnak meg mindennapi használatra. Varga Mihály Facebook bejegyzése szerint az új autók „15-20 éves, benzin- és dízelfaló autók” helyére kerülnek.

(fotók: Varga Mihály Facebook oldala)

Az autók összetételéről sajnos nincsenek információk, de a korábbi tendernek megfelelően a fotókon elsősorban Nissan LEAF-ek és Volkswagen e-Golf-ok láthatók. A miniszter szerint már 5300-at is meghaladja a zöld rendszámot viselő autók száma, ami a ~500 darabos, vagyis ~10%-os bővülést jelent csak az elmúlt két hónapban. A Belügyminisztériumtól kapott februári 1-jei adatok szerint akkor 4836 elektromos autón volt zöld rendszám. Sajnos a március 1-jére vonatkozó adatkérésünket a minisztérium a legyűjtés jelentős anyagi ráfordításra való hivatkozással elutasította. Az általunk is kért adatokat április végétől negyedéves rendszerességgel fogják kiadni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.