Tisztán elektromos meghajtással mutatkozott be az eredeti MINI

Egészen az 1950-es évek dizájnjához tér vissza a MINI, hogy az elektromos meghajtás iránti elköteleződését hangsúlyozza: a pénteken kezdődő New York International Auto Show egy tisztán elektromos, eredeti MINI világpremierjének ad helyet.

Az igazi klasszikus kisautó elektromosítása egy egyszeri mutatvány a brit gyártó részéről, a márka összetéveszthetetlen karakterét kombinálva a jövő technológiájának számító kibocsátásmentes hajtáslánccal, bizonyítva, hogy az igazi klasszikus járműveknek, így a „világ kedvenc kisautójának” sem kell múlt századi meghajtással szennyeznie a környezetet. A britek szerint a környezetvédelem fontosságára való figyelemfelhívás sikerességéhez nagyban hozzájárul, hogy a fenntartható közlekedés elérését és jövőnk megóvását éppen egy a 20. század második felében készült modell szimbolizálja. Az eredeti MINI Cooper mind megjelenésre, mind vezetési élményre hű maradt a gyártóhoz, annak ellenére, hogy a négyhengeres benzinmotor helyett egy villanymotor került a motorháztető alá, az áramellátást pedig egy lítium-vas-foszfát akkumulátor biztosítja, közel 105 kilométeres hatótávot adva a kocsinak.

Ugyan a New Yorkban kiállított járműből nem fog több készülni, bemutatójának időpontja egyáltalán nem véletlen. A retro MINI Cooper ugyanis az egy év múlva érkező tisztán elektromos MINI Electric számára is kitűnő reklámként szolgál, mely a márka legelső, sorozatgyártásba kerülő teljesen elektromos modellje lesz. A 2017-ben bemutatott koncepció alapján épülő MINI tesztelése már javában zajlik, a gyártása viszont majd csak 2019-ben indul el az oxfordi üzemben, a tervek szerint felső korlát nélkül. A kisautó hajtásláncáról egyelőre nincsenek információink, a híresztelések szerint viszont a BMW i3 technológiájára számíthatunk, tehát közel 180 lóerőre és 300 kilométerre két töltés között a NEDC szerint.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.