Tisztán elektromos Jaguar I-PACE modellekkel bővül a Waymo önvezető taxiflottája

Bár az arizonai Tempe városában a múlt héten bekövetkezett halálos baleset óta – mely után az Uber felfüggesztette sofőr nélküli autóinak tesztprogramját az államban – izzik az önvezető járművek körül a levegő, a technológia fejlesztése folyik tovább, és az önvezetésben jelenleg élen járó vállalat, a Waymo egy fontos bejelentéssel is meglepte a nagyközönséget. A 2016 decembere előtt még a Google önvezető autó-projektjeként ismert kaliforniai vállalat a Jaguar Land Rover autógyártóval lépett hosszú távú stratégiai társulásba, melynek eredményeképp a Waymo flottája Jaguar I-PACE modellekkel fog bővülni.

A március legelején bemutatkozó tisztán elektromos I-PACE lesz a világ legelső prémium sofőr nélküli autója, mely egy önvezetéssel foglalkozó vállalat flottájának tagjaként fog utasokat szállítani. A britek és az amerikaiak közötti együttműködés azt a közös célt szolgálja, hogy az autók biztonságosabbá váljanak, az emberek több időt megspórolhassanak, és a mindenki által igénybe vehető közlekedés fejlődjön. A Waymo és a Jaguar együttes erővel dolgozik majd a járművekben felhasznált technológián, valamint az autók megjelenésén, hogy az önvezető Jaguarok még ebben az évben megkezdhessék tesztprogramjukat Phoenix utcáin. A tesztek során az elektromos crossoverek folyamatosan gyűjtik majd a valós idejű adatokat az autókról és környezetükről, amiket a Waymo és a Jaguar a biztonság és megbízhatóság tökéletesítésére fog felhasználni. A következő két évben közel 20 000 Jaguar I-PACE kerül gyártásba és csatlakozik a Waymo önvezető autóihoz 2020-ban, potenciálisan összesen egymillió fuvart biztosítva az utasoknak minden egyes nap.

A Waymo önvezető flottájában jelenleg a Chrysler Pacifica Hybrid modell van felszerelve azzal a technológiával, amit majd az I-PACE is megkap, így egy tisztán elektromos autó választása a hibrid után nagy előrelépés a vállalat számára. A Waymo szerint a prémium SUV alapvetően más élményt fog nyújtani az emberek számára, mint a Chrysler minifurgonja, így az utasok lehetőséget kapnak az alkalomhoz illő legjobb választásra: egy családi kiruccanásra inkább egy nagyobb önvezető kocsi lehet a befutó, míg egy romantikus éttermi vacsora az elegáns Jaguarral lesz tökéletes.

A Waymo kötelékeiben pompázó Jaguar I-PACE a március 30-án kezdődő New York International Auto Show járművei között lesz először megtekinthető.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.