Főoldal » elektromos autó » A FedEx is a Teslától rendelt villanykamiont

A FedEx is a Teslától rendelt villanykamiont

Miután Elon Musk bemutatta tisztán elektromos meghajtású kamionját, az áruszállítással és logisztikával foglalkozó vállalatok hamar ráébredtek, hogy hosszú távon rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ha dízeles járműveik helyett a teljesen kibocsátásmentes Tesla Semit alkalmazzák. Némely cég csak óvatos léptekkel, néhány Semi megrendelésével indult el az elektromos jövő felé, míg mások egyből 50, vagy akár 100 villanykamionra is letették a foglalót, bizonyítva teljes elszántságukat a teljes flottájuk megtisztítására. Már ha csak azokat a társaságokat vesszük számításba, amelyek hivatalosan is bejelentették a vásárlást, akkor is elmondhatjuk, hogy a Tesla tehergépkocsijára hatalmas a kereslet, és a megrendelések száma egyre csak nő, már Európából, illetve Ázsiából is. A vevők között olyan világhírű multik vannak, mint a Walmart, a Pepsi, és a UPS, most pedig egy újabb igen népszerű globálisan működő amerikai szállítmányozó vállalat állt be a sorba, mégpedig a FedEx.

FedEx Zero Emission: nem a Semi lesz a legelső tisztán elektromos jármű a FedEx flottájában

A memphisi székhelyű, mintegy 400 000 embert foglalkoztató óriás 20 villanykamiont rendelt a Teslától, mely ugyan a közelébe sem ér a UPS rekorder 125 darabos rendelésének, Mike Ducker vezérigazgató szerint az elektromos Semik nagyban hozzá fognak járulni a biztonságosabb közlekedéshez és a vállalat környezeti hatásainak csökkentéséhez. A FedEx által kiadott közleményben továbbá az is olvasható, hogy a vállalat 2008 óta több, mint 158 millió gallonnyi üzemanyagot spórolt meg azzal, hogy flottájában nagyobb hatékonyságú, üzemanyagcellás, tisztán elektromos, hibrid, és földgázzal működő járműveknek is helyet adott, így például Nissan e-NV200 modellek is járják az utcákat a vállalat üzemeltetésében. Arról nem esett szó, hogy a 2019-ben gyártásba kerülő Semi melyik változata fog majd árukat fuvarozni a FedEx Freight logóját viselve, de a két véglettel számolva a kamionok megvásárlása egy 3 és 3,6 millió dollár közötti befektetést jelentett a fenntartható teherszállításba.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.