Főoldal » elektromos autó » Magyar zeneszerző komponálta az elektromos Volkswagenek motorhangját

Magyar zeneszerző komponálta az elektromos Volkswagenek motorhangját

A berlini DRIVE fórumon most először mutatta meg az ID. 3, és az azután következő tisztán elektromos modellek hangját a Volkswagen, melyet tolatva és alacsony sebesség mellett, egészen 30 km/h-ig hallhatnak majd a járókelők és az autó utasai az európai szabályozás értelmében. Mindig bekapcsolt állapotban lévő mesterséges motorhanggal 2019 júliusa óta kötelező ellátni az újonnan regisztrált teljesen elektromos autókat, amely rendelet elsősorban a gyalogosok és biciklisek védelme érdekében lépett életbe, közben azonban éppen a villanyautók egyik legfontosabb előnyét veszi el a hagyományos járművekkel szemben, mégpedig a motorzaj hiányát.

Ha már kötelező viszont az AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) használata, az autógyártók megpróbálják ezt is az előnyükre fordítani: világhírű zeneszerzőket bérelnek fel egy minél egyedibb, márkaspecifikus hanghatás létrehozására, amit aztán szépen lehet marketingelni. A BMW például számtalan filmsiker dallamainak alkotóművészét, Hans Zimmert választotta, a jövő villany-Volkswagenjeinek zenéjét pedig egy magyar származású zenei producer, Mándoki László (művésznevén Leslie Mandoki) komponálta. A jelenleg Németországban élő zeneszerző egyébként a Volkswagen és az Audi zeneigazgatója.

Akinek nem működik a beágyazott audiofájl, az ezen a linken tudja meghallgatni a VW ID.-modelljeinek muzsikáját.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.