Nagyobb akkut kap és 2024-ig gyártásban marad a BMW i3

A BMW i3 sorsa körül rengeteg volt a bizonytalanság a közelmúltban. Nyáron felreppent a hír, hogy a különleges megoldások miatt túlságosan költséges a gyártás, ezért utód nélkül megszűnhet. Szeptemberben már a búcsúzóként érkező limitált kiadásról is kiszivárogtak információk.  Októberben fordult a kocka, Oliver Zipse egyértelműen kimondta, hogy egyelőre mégsem szűnik meg az i3 gyártása.

Most a BMW szóvivője a Leipziger Volkszeitung kérdésére elmondta, hogy az i3 gyártása a tervek szerint még akár 5 évig, 2024-ig folytatódik, és a jelenlegi 42,2 kWh-os akkumulátor helyett egy nagyobb akkut is kap majd az autó a meghosszabbított gyártási ciklus miatt. A modellfrissítés, azaz az akku kapacitásnövekedés várható időpontja egyelőre nem derült ki.

Ahhoz, hogy még érdemes legyen a ciklus végére változtatni a specifikáción valószínűnek tűnik a legalább 3 éves gyártási ciklus, így 2020-ban vagy 2021-ben kaphatja meg az i3 a nagyobb hatótávot jelentő új akkut. Ha a tervek nem változnak, az i3 a szokásos hét év helyett tizenegy éves modellciklussal büszkélkedhet.

A BMW i3 értékesítése évről-évre növekszik, a modell fő piacán, Európában, Oliver Zipse 20%-os növekedést vár 2019-re

A BMW modellje egyre népszerűbb, az eladások folyamatosan és dinamikusan növekedtek 2013-as bemutatótól kezdve. Az akkumulátort már kétszer frissítették, az eredeti 22 kWh kapacitást 2016-ban 33,2 kWh-ra, majd 2018-ban 42,2 kWh-ra növelték. A legutóbbi frissítésnél a motor eredetileg 125 kW-os teljesítménye is 135 kW-ra növekedett (csak az i3s modellnél). A BMW által megadott akkumulátor kapacitások a Nissan gyakorlatához hasonlóan bruttó kapacitást jelentenek, így ennél kevesebb áll az autós rendelkezésére, így a jelenlegi modell WLTP hatótávja 285 és 310 kilométer között van. A 2017-es frissítéssel együtt Európában megszűnt a REX (Range Extender) elnevezésű benzinmotoros hatótávnövelővel ellátott változat értékesítése, az Egyesült Államokban azonban még a kínálatban maradt a REX verzió.

2013-tól összesen 180 000 darab i3 készült, amihez a 20 000 db BMW i8-at hozzáadva az i sorozattal a BMW elérte a 200 000 darabot. Az aktuális i8 gyártása a hírek szerint 2020 áprilisában véget ér, de 2022-ben egy új i8 kerülhet piacra. Az i sorozatban azonban hamarosan új modellek jelenhetnek meg, 2021-ben kezdődhet meg az iNext tisztán elektromos modell értékesítése, melyet később az i4 modell követ majd, ezzel párhuzamosan a kínai piacon várható az iX3 bevezetése.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.