Gyártásban a Mercedes-Benz eSprinter

1962-es megnyitása óta több mint 4,6 millió gépjármű gurult ki a Daimler düsseldorfi gyárából, elektromos meghajtással viszont csak két napja termel a létesítmény – csütörtökön egy sajtórendezvény keretében a németek hivatalosan is elindították a Mercedes-Benz eSprinter gyártását. Az elmúlt években körülbelül 330 millió eurót fordított a gyár műszaki fejlesztésére, valamin a munkaerő betanítására a vállalat, így mostanra 2400-nál is több alkalmazott tanulta meg, hogyan kell bánni a villanyhajtású járművek magasfeszültségű technológiájával.

Az elektromos Sprinter ugyanazon a gyártósoron készül, mint hagyományos testvére, ami a Daimler elmondása szerint kellő rugalmasságot biztosít ahhoz, hogy megfeleljen a vásárlói és piaci igényeknek. Reméljük, ez egyben azt is jelenti, hogy hosszú várólisták és több hónapos várakozás nélkül sikerül a teljesíteni a megrendeléseket. Idővel a termelés is fenntarthatóbbá válik, az autógyártó 2022-re teljesen karbonsemlegessé szeretné tenni a létesítményt, így a 188 000 négyzetméteres gyártási terület már kizárólag 100%-ban megújuló forrásból fogja kapni az elektromosságot.

A Merci villanyfurgonja a városi és elővárosi csomagszállító feladatok elvégzésére épült, 3500 kilogrammos megengedett legnagyobb össztömegével pedig nem is jelenthet neki gondot az utcákon való manőverezgetés. A mindennapi csomagszállításnál a hatótáv sem lehet kifogás, az 55 kWh-s akkuhoz 168 kilométeres becsült hatótávolságot adott meg a vállalat, a kisebb, 35 kWh-s opcióval pedig nagyjából 115 kilométert megy el a kisteherautó. A 85 kW-os teljesítményhez 300 Nm nyomaték társul, de a végsebesség igény szerint 80, 100, vagy 120 km/h-ra is beállítható, attól függően, hogy mennyire van szüksége a felhasználónak. A csomagtér térfogata 10,5 köbméter, ugyanakkora, mint a belsőégésű motoros Sprinteré, a hasznos teher maximális tömege viszont az akkucsomag függvényében 891 vagy 1040 kg.

EZT OLVASTAD MÁR?  A világ leggazdagabb embere?

Elektromos autót használsz?