Már Németország Európa legnagyobb villanyautó piaca

Európában eddig Norvégia vezette az elektromos autó eladásokat, a Bloomberg friss információi szerint azonban Németország az idén novemberi eladásokkal átvette a vezető helyet, igaz csak egy hajszállal: Norvégiában 2019 első 11 hónapjában 56 893 db új tisztán elektromos autót regisztráltak, Németországban pedig 57 533 autó került az utakra.

Németország legnépszerűbb elektromos autója nem a helyben gyártott BMW i3 vagy Vokswagen e-Golf, hanem a francia kisautó, a Renault Zoe, amelyből idén készült el a kétszázezredik példány

A remek német eredményt kissé árnyalja, hogy Norvégia lakossága csupán 5,3 millió fő, míg Németországban 82,8 millióan élnek, így a népességet tekintve közel 16-szoros a szorzó, a tendencia azonban Németország mellett szól: míg 2019 novemberében a norvégoknál 27%-kal csökkent a tisztán elektromos autók értékesítése, addig Németországban 9%-os emelkedést mértek.

Az emelkedés azért is figyelemre méltó, mert miközben például Hollandiában a csökkenő támogatások miatt előrehozott vásárlások pörgetik az idei eladásokat, addig Németországban épp az ellenkezője történik, a jövő évben növekednek az állami támogatások, így bizonyára sokan elhalasztják néhány hónappal a vásárlást, tehát 2020-ban újabb lendületet adhat a német piacnak az állami támogatás emelkedése és a Volkswagen ID.3 megjelenése egyaránt.

Németország három legnépszerűbb villanyautója közé csak egyetlen helyben gyártott típusnak sikerült bekerülni. A népszerűségi lista dobogósai a Renault Zoe, a BMW i3 és a Tesla Model 3, melyekből rendre 8700, 8500 és 8100 példány talált gazdára idén.

EZT OLVASTAD MÁR?  Megint robbantott a Tesla: 367.500 autót adtak el 2019-ben
Németország legnépszerűbb elektromos autói 2019-ben

 

Elektromos autót használsz?