Szövetség az európai elektromobilitásért, hogy élmény legyen a villanyautózás

Három európai elektromobilitás szolgáltató illetve töltőgyártó jelentette be március végén, hogy szövetségre léptek az e-mobilitás érdekében. Az együttműködés elnevezése ChargeUp Europe, elsődleges célja pedig az elektromos járművek töltőinfrastruktúráját kiépítő szektor egységes képviselete, ezáltal egy felhasználó-centrikus elektromobilitási politika bevezetése, az elektromobilitásra átállás zökkenőmentessé tétele és felgyorsítása.

A szövetséget az Allego, a ChargePoint és az EVBox csoport alapította, akik együttesen több mint 150 000 töltőponttal rendelkeznek Európában. A ChargeUp Europe megalapítását a REVOLUTION Digital nevű online eseményen jelentették be, egyúttal felkérték az EV iparágat, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez.

A szövetség egy olyan Európai Uniós politika megteremtésén dolgozik majd, amely támogatja a töltőinfrastruktúra egységes és átlátható díjszabásának bevezetését, elhárítja a piaci akadályokat, azaz megkönnyíti az autósok számára a zökkenőmentes átállást az elektromos járművek használatára, javítva a villanyautókhoz tartozó felhasználói élményt. Egy nyitott szabványt és megfelelő protokollt kívánnak közösen kialakítani az elektromobilitás szolgáltatók számára. Szeretnének tehát egységes, országhatárokon átívelő töltési feltételeket teremteni egész Európában, hogy külföldre utazva az otthon megszokott módon és tervezhető, átlátható árak mellett tölthessük az elektromos autóinkat.

EZT OLVASTAD MÁR?  Majdnem összetört, de végül Angliában is rekordot döntött a VW I.D. R Pikes Peak
Szövetséget alapítottak az elektromobilitás szolgáltatók a zökkenőmentes villanyautóra váltásért (forrás: www.chargeupeurope.eu)

Az alapító cégeket képviselő vezetők elmondták, hogy a ChargeUp Europe megalapítása több szempontból nagyon nehéz időszakra esik. Az Európai Unió a Green Deal elnevezésű megállapodás révén az éghajlatváltozás visszaszorítását, a karbonsemlegességet tűzte ki célként 2050-ig, miközben folyamatosan növekszik az igény a mobilitásra, szerencsére azon belül az elektromos járművekre is. Az előrejelzések szerint 2030-ban már 44 millió elektromos jármű fut majd Európa útjain, amelyhez biztosítani kell a megfelelő infrastruktúrát. A ChargeUp Europe olyan piaci feltételek kialakítására törekszik, amelyek ösztönzik a beruházásokat, valamint fogyasztóközpontú, nyílt piaci modellt kívánnak biztosítani a töltéshez, amely nem csak lehetővé teszi, egyúttal meg is könnyíti az átállást az elektromos autózásra és szállításra.

A ChargeUp Europe megnyitó rendezvényét a tervek szerint idén nyáron tartják majd Brüsszelben. Sajnos a jelenlegi koronavírus (COVID-19) helyzetre tekintettel előfordulhat, hogy az esemény időpontját halasztani kell.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2019-ben csatlakoztam szerzőként a villanyautosok.hu csapatához, de már 2017-től aktív villanyautós vagyok. A környezetvédelmet fontosnak tartó családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszem helyben megtermelni. Az áramot természetesen a háztetőn lévő napelemekkel, a zöldséget és gyümölcsöt pedig a kertben. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.