Napelemes ponyva, amely védi és tölti a villanyautót

Elektromos autóknál gyakran felmerül a napelemes tető lehetősége, a gyakorlati megvalósítás azonban egyelőre ritkaság. Sorozatgyártásban talán csak a Toyota kínál a Prius 4. generációjának PHEV verziójához olyan napelemes tetőt, jelentős felárért, amely akár napi 4-5 km extra hatótávot is biztosít az autó számára. Időnként felmerülnek biztató kísérleti projektek, mint például a német Fraunhofer napelemeket tartalmazó színezett üvegtető megoldása, vagy a Sono Sion és a Lightyear koncepcióautók napelemei.

Számomra az egyik érv a napelemek ellen, hogy ha árnyékba vagy garázsba parkolok, akkor nincs termelés, ha pedig a napon állok meg annyira felforrósodik az utastér, hogy a megtermelt energia jelentős részét arra fordíthatom majd, hogy indulás előtt a légkondicionálóval elviselhető hőmérsékletre hűtsem az utasteret. Erre a problémára egy francia autóipari startup, a Gazelle Tech napelemes ponyvája lehet a megoldás. A cég elsősorban könnyű karosszériaelemek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik Az alábbi videóban látható napelemes védőponyva prototípust motorok húzzák rá és távolítják el az elektromos kisautóra. A ponyva Armor ASCA organikus napelem film megoldását tartalmazza, amely szerves félvezető polimereken alapul. Gyakorlatilag egy vékony festékréteget visznek fel a fóliára. A gyártó szerint a hajlékony napelem legalább 50 000 összehajtást elvisel károsodás nélkül. A napelemes fólia tömege körülbelül 1/30-a hagyományos napelem tömegének. Összehajtva nagyon kis helyet igényel, így könnyen tárolható a járműben és pillanatok alatt elhelyezhető az autó tetején, eltakarja annak tetőablakát és egyéb üvegfelületeit, így csökkenti az utastér felmelegedését.

Ha a videóban látható motoros megoldás túlságosan bonyolult is lenne, a napi 8-10 órás munkaidő során a napon parkoló autók esetén egy gyorsan és egyszerűen, de kézzel elhelyezhető árnyékoló ponyva hasznos megoldás lehet a jövőben, ha pedig a napelem visszatölti a munkahelyről haza vezető út megtételéhez szükséges energiát az elektromos autó akkumulátorába, az már csak hab a tortán.

Ti láttok-e fantáziát a napelemes töltésben? Hány kilométer napi hatótávért vacakolnátok minden nap egy ponyva autóra helyezésével és a töltő csatlakoztatásával? Mekkora felárat fizetnétek egy hasonló vagy egy autó tetejébe integrált megoldásért?

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.