Időt nyertek a szennyező autósok a brit nagyvárosokban

A járvány végéig, de legalább 2021. január 1-jéig elhalasztja a brit kormány az úgynevezett Clean Air Zone (CAZ) alacsony kibocsátású területek bevezetését a nagyvárosokban – erősítette meg Rebecca Pow, az ország élelmezési, környezetvédelmi és vidékügyi minisztériumának (DEFRA) politikusa egy a teherfuvarozási egyesület (FTA) igazgatójának küldött levélben. A városlakók egészségét veszélyeztető kritikus mértékű légszennyezés elleni intézkedésként több nagyváros, például Leeds, Nottingham, Derby, Southampton, valamint Birmingham is a CAZ bevezetése mellett döntött az Egyesült Királyságban, ám az elmúlt napokban jelezték, hogy nem tartják megfelelőnek a körülményeket ekkora szigorításhoz idén. Birminghamban egyébként már másodszorra halasztják el a szennyező járművek mozgásának korlátozását: eredetileg idén januárban kellett volna megalakulnia a tiszta levegőjű zónának, ám a járművek szennyezését mérő műszerek késése miatt a nyár végére halasztották.

A tervezett birminghami CAZ, Forrás: birmingham.gov.uk

Az intézkedés értelmében a hatóságok korlátozták volna a városközpontba beengedett hagyományos meghajtású gépkocsik számát bizonyos időintervallumokban, ám Bristol ennél is tovább ment: a közel 400 ezer fős település valamennyi magántulajdonban lévő dízelautót kitilt a központból reggel 7 és délután 3 óra között, míg más járművek tulajdonosait borsos behajtási díjak kifizetésére kötelezi. A bristoli CAZ csak 2021 márciusától kerül bevezetésre.

Az FTA nyilatkozatban közölte, hogy habár megérti és támogatja a kormány és az önkormányzatok környezetvédelmi törekvéseit, az azoknak való megfelelés jelentős munkával és tervezéssel járna a vállalkozások számára. Jelen helyzetben pedig az a legfontosabb, hogy a lakosság hozzáférhessen a szükséges árucikkekhez, aminek biztosítása mellett a logisztikai cégeknek nem maradna elegendő erőforrásuk a tiszta levegőjű zónák bevezetésére felkészülni. Hasonló döntés született két hete Londonban is, ahol valamennyi útdíjat felfüggesztettek az áruforgalom akadálymentesítése, valamint a létfontosságú feladatot ellátó dolgozók mindennapi közlekedésének egyszerűsítése céljából.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.