Felfüggesztették a villanyautók állami támogatását Szlovákiában

A szlovák gazdasági minisztérium április 1-én kiadott sajtóközleménye szerint északi szomszédunkban ideiglenesen felfüggesztették az elektromos autók vásárlását ösztönző állami támogatási rendszert, írja a mojelektromobil.sk. A közlemény hangsúlyozza, hogy az intézkedés csak átmeneti, a támogatás megszüntetése fel sem merült, azonban a szüneteltetés időtartama egyelőre nem ismert, az a járványhelyzet javulásától függ.

Március végéig több mint 100 sikeres pályázóval írták alá a támogatási szerződést, amelyek természetesen továbbra is érvényesek. A szlovák rendszerben a szerződés aláírását követően 12 hónap áll rendelkezésre a pályázónak a jármű beszerzésére, ezért az autóvásárlók érdeke is a szüneteltetés, mivel a jelenlegi helyzetben nehézségekbe ütközhet az autók beszerzése, hiszen többek között például a pozsonyi Volkswagen gyár is áll, így jelenleg nem készülnek a nálunk is népszerű Škoda Citigoe iV, Volkswagen e-UP és SEAT Mii tisztán elektromos kisautók sem. A pozsonyi üzem leállását a legfrissebb információk szerint április 19-ig hosszabbították meg.

Egy másik, célállomás töltők telepítését támogató pályázat nyertesei azonban rosszabbul jártak, ugyanis ennek a pályázatnak éppen folyamatban lévő második fordulóját törölték. A pályázat tavalyi első fordulójában 71, elsősorban idegenforgalmilag fontos település nyert AC töltőkre támogatást. A támogatás keretében a töltőtelepítés költségeit 95%-ban fedezték, azaz az önkormányzatoknak mindössze 5%-os saját erővel kellett támogatni a projektet. Az elnyerhető összeg 2500-5000 euró volt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.