Akkucserével gyorsítaná a töltést a német startup

Városi személy- és áruszállító miniautót fog bemutatni egy müncheni székhelyű startup a jövő héten az IAA nemzetközi autókiállításon. A startup neve ACM, amely az Adaptive City Mobility (ACM) rövidítése, első termékük pedig a 3,6 méter hosszú City One névre keresztelt városi kisautó.

Az autó legérdekesebb megoldása talán a modulárisan cserélhető akkumulátor. Az autó beépített akkumulátort is tartalmaz, az egyenként 10-12 kg tömegű, 2,5 kWh kapacitású, aktatáska-méretű cserélhető akkumulátorok mellett. A cserélhető modulokból egyszerre maximum 4 db helyezhető be a járművekbe, így 10 kWh-val növelhető a rendelkezésre álló kapacitás. A mindössze 950 kg tömegű kisautó a beépített és 4 moduláris akkumulátorral kb. 240 km hatótávval rendelkezik. A modulok cseréjével néhány perc alatt 100-120 km extra hatótáv nyerhető.

A 48 V feszültségű akkumulátor modulok további előnye, hogy az autóból kivéve akár a lakásunkba vagy irodánkba is magunkkal vihetjük feltölteni. A töltési idő egyszerű konnektorról 8 óra, nyilvános töltőállomáson pedig 5 óra. Az ACM City One felszereltségétől függően 10-15 ezer euróba kerül majd, de a cég azzal számol, hogy további fejlesztésekkel, valamint a termelés felfuttatásával az ár tovább csökkenthető.

A kisautó személyes felhasználás mellett taxi, autómegosztó, turisztikai vagy logisztikai célra egyaránt alkalmas lehet, mivel nem csak az akkumulátorok, de maga a jármű is moduláris felépítésű, így két lépésben személygépkocsiból kisteherautóvá alakítható. A moduláris akkumulátorok koncepciója azt is jelenti, hogy amikor épp nincs szükségünk a maximális hatótávra, akkor az akkumulátor modulok otthoni energiatárolóként egészíthetik ki a háztetőre szerelt napelemes rendszerünket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.