Mennyi napelemet vagyunk képesek telepíteni?

Minél több megújuló energia van már a rendszerben, annál nehezebb fenntartani a további növekedést, mondhatjuk úgy is, hogy a feladat exponenciálisan nehezedik. Ugyanakkor a rendelkezésre álló forrásaink és eszközeink is exponenciálisan fejlődnek, így az elmúlt évtizedekben sikerült egy tartós növekedési pályán maradnia a napenergia felhasználásnak.

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint 2020-ban 140 GW napelemes kapacitást telepítettek a világban, a teljes globális állomány 760 GW-ot ért el év végére, ami idén, ha a logisztikai nehézségek nem szólnak közbe, további 200 GW-tal gyarapodhat. Ha 140 GW-ról egy év alatt 200 GW-ra nő a legyártott mennyiség, az egy igen impresszív 40%-os növekedésnek felel meg.

De ha csak a mostani áramigényünk (25 PWh) 50%-át szeretnénk napenergiával előállítani, akkor további mintegy 9000 gigawattnyi napelemre lesz szükségünk. Évi 200 GW telepítéssel számolva ez 45 év lenne, ami nem kis idő, és akkor még a fogyasztás várható növekedésével nem is számoltunk. Szerencsére itt kapóra jön az exponenciális növekedés: ha évi 1000 Gw-ot tudnánk telepíteni, a 45 évből máris 9 lenne. Mennyire reális ennek az elérése?

Először nézzük meg az elmúlt évek, évtizedek növekedését. A BP adatai szerint 2000-ben 0,4 GW, 2005-ben 1,4 GW, 2010-ben pedig 17 GW napelemes kapacitást telepítettek világszerte. Az elmúlt 10 év adatait az alábbi grafikon mutatja.

2010 óta évről évre átlagosan 16%-kal több napelemet voltunk képesek legyártani és telepíteni (bár a valóságban nem volt ennyire szabályos a trend). A növekedés tehát valóban exponenciális, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) azonban csak lineárisan volt képes gondolkodni, amikor előrejelzéseket készített a telepítések várható mennyiségéről. Ezt mutatja be az alábbi, mára már mémmé vált grafikon, ahol a színes vonalak az IEA adott évben közzétett előrejelzéseit, a vastag fekete vonal pedig a valóságot mutatja.

Kép: Auke Hoekstra

Évi 200 GW azonban még mindig nem túl sok, a gyors energiaátmenethez szükség lesz a további intenzív növekedésre. Kristálygömbünk ugyan még mindig nincs, de a nagyobb napelemgyártók következő évekre szóló fejlesztései már ismertek, ezeket összegezte a Clean Energy Associates (CEA) egy friss jelentésében.

Kép: Clean Energy Associates

Eszerint idén év végére a modulokra vonatkozó névleges gyártási kapacitás 400 GW-ot, a cellákra vonatkozó kapacitások pedig 325 GW-ot fognak elérni. A gyártósorok kihasználtsága jelenleg - főleg az alapanyagul szolgáló poliszilícium szűkössége miatt (lásd alábbi cikkünk) - 30 és 60% között mozog.

A bejelentett fejlesztések alapján 2 év múlva a cellák gyártási kapacitása megközelítheti az 500 GW-ot, a moduloké pedig a 600 GW-ot. A poliszilícium gyártása a mostani évi 500-600 ezer tonnáról 1,2 millió tonnára fog nőni a várakozások szerint, hiszen a mostani magas árak minden piaci szereplőt új beruházásokra ösztönöznek. A gyártókapacitások kihasználtsága így emelkedhet, és elérheti a „békeidőben” megszokott 70% körüli szintet.

Mindezek alapján semmi akadálya nincs annak, hogy 3 év múlva közel megduplázódjon az évente legyártott és telepített napelemek mennyisége. Vagy úgy is nézhetjük, hogy a fejlesztések megvalósulása után 2 év alatt több napelemet fogunk tudni előállítani, mint az ezredfordulót követő 2 évtized alatt összesen. A termelés exponenciális növekedése a belátható jövőben tehát tovább fog tudni folytatódni, és olyan szintet érhet el, ami már komoly hatással lesz a teljes energiaszektorra. Megérkeztünk a görbe térdéhez, ami egy nagyon izgalmas időszak szokott lenni minden technológia esetében.

Címlapkép: Maverick

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.