Megépült az első elektromos Shelby Mustang

A legendás Shelby név elválaszthatatlan a versenyzéstől és a teljesítménytől, ami manapság, az elektromos technológia döbbenetesen gyors fejlődésével soha nem látott szinteket ér el. Csak idő kérdése volt, hogy az autóipari tendenciákat követve a legendás márka versenycsíkjait egy zéró emissziós autóra fessék rá.

A Las Vegas-i SEMA kiállításon bemutatott Shelby Mustang Mach-E GT Concept egyelőre nem a vásárlóknak készült, de már 3 évvel ezelőtt lehetett pletykákat hallani arról, hogy lesz villanyos Shelby Mustang, szóval a tanulmány valószínűleg sok olyan megoldást felvonultat, ami idővel a gyártásba küldött autón is megmutatkozik. A cég 2022-re ígéri a „rendkívüli” járműveinek új generációját.

„Nagyapám, Carroll Shelby minduntalan kísérletezett új technológiákkal, hogy versenyelőnyt szerezzen” – mondta Aaron Shelby, a Carroll Shelby International igazgatótanácsának tagja. „Mindent kutatott az egzotikus anyagoktól az alternatív meghajtórendszerekig, beleértve a villamosítást is. Halála előtt Carroll azt mondta nekem, hogy reméli, láthatja majd mire képesek az elektromos autók a teljesítmény szempontjából. A Ford csapatával szorosan együttműködve a Shelby Mustang Mach-E GT Carroll innovációs szellemében épült, miközben az ő látnoki álmait igyekszünk megvalósítani.”

A Shelby jelzésű elektromos Mustang egy összkerékmeghajtású, Performance Edition kivitelű Mach-E GT alapján készült, aminek összes teljesítménye 480 lóerő 860 Nm nyomatékkal. A cég közleményében olvasható, hogy elsősorban a teljesítmény növelésére, valamint a jármű tömegének csökkentésére koncentráltak, az azonban nem derül ki, hogy pontosan hány ló ereje dolgozik a duplamotoros hajtásláncban, és mekkora hatótávolság préselhető ki a 88 kWh-s akkuból.

Ami a látványt illeti, a legfeltűnőbb módosítás a hatalmas szellőző a motorháztetőn, de a kiszélesített légbeömlők, a grafénnel átitatott karbonszálas karosszériaelemek, a 20 colos kovácsolt Monoblock felnik, és a villanyautó-specifikus Michelin Pilot Sport EV gumik is a Shelby alkalmazottainak munkája.

A Ford standjánál egyébként más elektromos érdekességek is felbukkannak, mint például az Eluminator motorral átépített klasszikus F-100, valamint a Mach-E 1400, amellyel nemrég egy lenyűgöző videót is forgatott a Ford Performance.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.