Még több áramot termel a Tesla üvegcserepe

A 2017-ben bemutatott napelemes üvegcserép, a Tesla Solar Roof egyelőre nem egy sikersztori, mivel a terméket többször át kellett tervezni, a tömeggyártás pedig csak mostanában indult be. A terméket egyelőre csak Amerikában lehet kapni, ott is csak egy színben és pár államban telepítik.

Ezzel együtt a fejlesztés nem áll meg.

More power

A Giga New York, avagy a New York állambeli Buffaloban található gyár már azért látható mennyiségben állítja elő a cserepeket, de a projekt így is több éves lemaradásban van. Hivatalosan eddig a v3 volt a legújabb kiadás, ami elméletileg nagyban csökkentette a telepítés komplexitását, de hallottunk már arról is, hogy 40%-kal lett olcsóbb a termék.

Aztán pedig drágább lett – bár annyi igaz, hogy a legtöbb idő és a drágulás fő oka az előző tető elbontásának, vagy legalábbis a régi cserepek eltávolításának és a faszerkezet megerősítésének kiszámíthatatlansága. Ettől függetlenül minimum udvariatlan lépés volt, hogy a Tesla megpróbálta visszamenőleg is érvényesíteni az áremelést a már aláírt szerződéseken – megint elmentek a falig, aztán a felhördülés hatására visszakoztak.

Most újabb fejlesztési fázist adtak ki a termékből, aminek legfontosabb tulajdonsága, hogy adott felületen 22%-kal magasabb maximális teljesítményre képes a cserép. Konkrétan, a 38 x 114 centiméteres, azaz 0,43 m2-es üveglapon található napelem cellák az eddigi 58,5 helyett már 71,67 watt leadására képesek, így kevesebb kell belőlük a tetőre – vagy több áramot termelhetünk.

Ez természetesen az aktív panelekre vonatkozik csak, hiszen nem kell a tető minden négyzetcentiméterére napelem, így a maradék területen külsőben megszólalásig megegyező, de napelem nélküli, és olcsóbb cserepeket lehet telepíteni. Az aktív és inaktív elemek között az utca szintről nem lehet megmondani a különbséget, ezt maximum drónfelvétel adja vissza.

Az Electrek birtokába került műszaki adatok szerint, a régebbi SR60T1 jelzésű cserepeket az újabb SR72T1 váltja, melynek adatlapja itt tekinthető meg.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.