Látványosabb szakaszba lép a debreceni BMW gyár építése

A BMW karrier oldalán számoltak be a debreceni gyárépítés aktuális állásáról. Az előkészítési munkálatok után 2021-ben megtörtént a helyszíni infrastruktúra kiépítése, jelenleg is folyamatban van a vízi létesítmények energiaellátásának kiépítése, az utak és a parkolók kialakítása. A jövő év elején megkezdődik a gyár első épületeinek, a központi irodaháznak, illetve a képzési központnak a kivitelezése is. Egyelőre az építést végző csapat tehát a nem gyárépületekre összpontosít, a következő hónapokban azonban megindulnak a technológiai épületek (például présüzem, karosszéria üzem, festőüzem és összeszerelő üzem) létesítésére vonatkozó pályázati eljárások is.

A debreceni építkezés madártávlatból (fotó: BMW)

„A projekt csapatunk és Debrecen városa kiváló munkát végzett. Professzionális az együttműködésünk Debrecen városának vezetésével és Magyarország kormányával, minden megállapodásunk teljesült. Nagyon elégedett vagyok a telephely építési projektjének előrehaladásával is. 2022-ben az épületek építésének megkezdésével új gyárunk fejlesztésének következő fázisa következik.” – mondta Michele Melchiorre, a BMW Manufacturing Hungary Kft. vezérigazgatója.

Az első tisztán elektromos járművek a tervek szerint az évtized közepén hagyhatják el a gyártósort. A debreceni üzem a Neue Klasse számára épül, amely az alapoktól elektromos hajtáshoz tervezett architektúrát jelent a kompromisszum-mentesség érdekében.

Az építkezés előrehaladtával a munkaerő toborzás is új fázishoz közeledik. Jelenleg egy mintegy 20 fős csapat irányítja Debrecenben a humán erőforrási, létesítmény üzemeltetési, fenntarthatósági, pénzügyi és tervezési tevékenységeket. A csapat bővítésekor jelenleg elsősorban az emberi erőforrás, a létesítmény üzemeltetés, informatikai-rendszer üzemeltetés, valamint a pénzügyi és beszerzési területekre összpontosítanak. A gyártással kapcsolatos állásajánlatok később jelennek majd meg.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.