Igazi klasszikust keltett életre a Ford villanymotorja

A Ford Performance a nyáron jelentette be, hogy idén ősztől megkezdi az Eluminator névre keresztelt villanymotorjának forgalmazását, mely azt a célt szolgálja, hogy megkönnyítse a régi, hagyományos erőforrással működő járművek átépítését elektromos meghajtásúra. Az elektromos crate motor kiállítása a november 2. és 5. között Los Angelesben megrendezett SEMA rendezvényen azonban önmagában meglehetősen unalmas lett volna, úgyhogy a Ford szépen „becsomagolta”. Így született meg az F-100 Eluminator Concept.

This slideshow requires JavaScript.

A jármű alapja egy 1978-as Ford F-100 klasszikus pickup, amelyet két darab, a Mustang Mach-E GT Performance Edition villanyautóból származó elektromos motorral szerelt fel a Ford Performance. A két erőforrás együttesen 480 lóerő leadására képes 860 Nm nyomaték és összkerékmeghajtás mellett. Az autót nem fogja sorozatban gyártani a vállalat, ez csupán egy kirakatpéldány, amellyel azt mutatja be a Ford, milyen átalakításokra képesek azok, akik megvásárolják a beépítésre kész Eluminator motort. Egy ilyen szerkezet egyébként önmagában 281 lóerőt és 430 Nm nyomatékot ad az átépítésre váró járgánynak, és 3900 dollárért vásárolható meg a Fordtól. Mind az 50 amerikai államban legális az utcai használata.

A Ford hozzáteszi, hogy az e-crate motor csupán az első tagja annak a folyamatosan bővülő portfóliójának, amit az elektromos autók alkatrészeiből és kiegészítőiből fog kínálni – készül akkumulátorrendszer, inverter, és más alkotóelemek, amelyeket így készen megvásárolva könnyedén zéró emissziósra tudják alakítani öreg hagyományos autóikat az ügyfelek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.