auto
2024. 02. 26. hétfő

Két év alatt hússzorosára nőhet hazánk energiatárolási kapacitása

A zöldenergia lakossági hasznosításában történelmi rekordot érő előrelépést tett tavaly Magyarország, írja az Energiaügyi Minisztérium sajtóközleménye. 2023-ban ugyanis minden korábbinál nagyobb mértékben, 85 ezerrel nőtt a háztartási méretű kiserőművek (HMKE-k) száma, az év végén így már több mint 255 ezer működött belőlük szerte az országban. A minisztérium még alig néhány évvel ezelőtt is csak 2030-ra valószínűsítette a 200 ezres szint elérését, amit már tavaly sikerült meghaladnunk.

A kiemelkedő érdeklődésnek köszönhetően a háztartási méretű kiserőművek összes beépített teljesítménye a 2022-es kevesebb mint 1500 megawattról 2300 megawatt fölé nőtt 2023 folyamán. A hálózati méretű naperőművek kapacitása ezzel egyidejűleg szintén jelentős mértékben, 777 megawattal növekedett.

Forrás: Mavir

A két szektor gyors fejlődésének következtében a hazai napelemes kapacitások bővülése 2022 után 2023-ban is rekordot döntött. Az éves gyarapodás tavalyelőtt haladta meg először az 1000 megawattot, tavaly pedig több mint 1600 megawatt új kapacitás létesült, így a minisztérium által eredetileg kitűzött célszámnak akár a kétszerese, 12 000 megawatt is rendelkezésre állhat 2030-ra.

Az időjárásfüggő megújulók gyors elterjedése azonban komoly kihívások elé állítja a hálózatüzemeltetőket és a rendszerirányítót. A MAVIR a tavalyelőtti kevesebb mint háromszázhoz képest tavaly több mint ezer negyedórás időintervallumban tapasztalt 400 megawattot meghaladó kiegyenlítetlenséget. Jelentősen megszaporodtak a nulla vagy negatív áras órák is a hazai áramtőzsdén: 2023-ban összesen 96 volt belőlük, több, mint a megelőző tíz évben összesen. A megújulós kapacitások ugrásszerű növekedése mellett energiatárolási beruházásokkal őrizhető meg az ellátás biztonsága, jegyzi meg a sajtóközlemény.

A zöldenergia hasznosítását élénkítő intézkedések közül a hálózati integrált energiatárolást ösztönző programban már tavaly megszülettek a támogatói döntések. A 33 milliárd forintos állami hozzájárulásnak köszönhetően 13 helyszínen összesen 38 megawatt összteljesítményű és 100 megawattóra összkapacitású tárolót telepítenek. A folyamatban lévő beszerzések alapján akár már 2024 második felében megindulhatnak a kivitelezési munkálatok. A fejlesztések a tervezett ütemezés szerint 2025 nyarára mindenütt befejeződnek. A legnagyobb projektben az átviteli rendszerirányító 20 megawattos (60 megawattórás) tárolót létesít Szolnoknál 15 milliárd forint támogatással.

A hálózati méretű megoldások mellett a decentralizált energiatárolás is komoly fejlődés elé nézhet.

A január 15-én elrajtolt Napenergia Plusz Program keretében a háztartások nyerhetnek támogatást akkumulátoros energiatároló beszerzésére. A 75 milliárd forintos keretösszegből 2026-ig összesen 110-150 megawattórával bővülhet a lakossági szegmens, amennyiben minden nyertes pályázat megvalósul.

Hétfőtől jelentkezhetnek a gazdasági társaságok a vállalati fejlesztéseket ösztönző, 62 milliárd forintos keretösszegű felhívásra. A céges program vissza nem térítendő támogatást és bevételkompenzációt kínál ipari energiatárolók létesítéséhez és legalább tízéves üzemeltetéséhez. A vállalkozók saját célra is használhatják az új eszközöket, de előre kell sorolniuk a rendszerirányító igényeinek kiszolgálását. A támogatott létesítmények legkésőbb 2026 április végéig kiépülnek.

A zöldenergia-termelés és -tárolás folyamatos térnyerése hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának megerősítéséhez, a gazdasági növekedés helyreállításához. A tiszta forrásból előállított energia helyi felhasználása csökkenti a villamosenergia-hálózat terhelését, üzemeltetési és szabályozási költségeit, mérsékli a külső kitettségeket. Az akkumulátoros zöldenergia-tárolás mellett a szakminisztérium vizsgálja a hidrogén fokozott hasznosításának és legalább egy szivattyús-tározós erőmű létesítésének lehetőségeit is, írja a minisztériumi sajtóközlemény.

A Mavir honlapja szerint 2023 végén körülbelül 20 megawattnyi teljesítményű akkumulátoros energiatároló működött az országban, ami az új beruházásoknak köszönhetően két-három éven belül akár a hússzorosára is nőhet.

 

Már a második folyadékáramos akkumulátor épül a Dunántúlon

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.