Közösen forradalmasítaná az elektromos versenyautózást a Rimac és a CUPRA

Úgy tűnik, hogy a C_Two elnevezésű tisztán villanyos sportkocsi – mely a legnagyobb hagyományos gyártók versenyautóit is megszégyenítené a pályán a 2 másodperces gyorsulásával 100 km/h-ra – tökéletes belépőt jelentett az alig 400 főt foglalkoztató kis autógyártó start-up vállalat, a Rimac számára az autóiparba, hiszen azon túl, hogy a versenyzésben és az elektromos hajtásláncban megszerzett jártasságának köszönhetően olyan cégek kérnek tőle segítséget elektromobilitási terveik kivitelezésében, mint az Aston Martin, Koenigsegg, vagy a Renault, nemrég nem más, mint a Porsche is bejelentette, hogy igényt kíván tartani a horvát csapat szaktudására, ezért a németek 10%-nyi részvénnyel bevásárolták magukat a vállalatba, legújabban pedig a SEAT teljesítménymárkája, a CUPRA határozta el, hogy a Rimac-kal közösen fejleszti elektromos túraautóját. Az év elejéig csupán a legvadabb SEAT modelleket jelölő típusjelzés, azóta viszont önálló márkaként tovább működő CUPRA már márciusban be is mutatta az e-Racer névre keresztelt legelső járművét, mely a WTCR-ben induló Cupra Leon TCR modell alapján készült el, a villanyos túraautó viszont a tervek szerint egy új, elektromos autók számára létrehozott E TCR kategória versenyzőjeként indul majd. A Rimac feladata az lesz, hogy versenyzési tapasztalatát felhasználva a CUPRA szakértőivel közösen a tökélyre fejlessze a 300 kW folyamatos-, és 500 kW csúcsteljesítmény leadására képes villanyautót, hogy a lehető legizgalmasabb versenysport-élményt nyújthassa mind a nézőknek, mind a versenyzőknek.

Mate Rimac, a horvát csapat főnöke az alábbiakat fűzte hozzá az együttműködéshez: „A mi történetünk versenyzéssel indult, és mindig is szoros kötődést éreztünk a motorsport világa felé. A legfőbb célunk bebizonyítani, hogy a jövő elektromos autói szórakoztatóak, gyorsak, és izgalmasak. A lehetőség, hogy a CUPRA-val közösen az e-Racer-en dolgozzunk, és egy egészen új E TCR kategóriát vezessünk be az elektromos versenyzésbe, nagy felelősség is egyben. Ez az izgalmas projekt kihívás elé állít minket abban, hogy hogyan érjük el a szükséges teljesítményi és biztonsági követelményeket a versenyautóknál, kihozva a maximumot a műszaki képességeinkből.”

Az e-Racer már át is esett a legelső tesztjén, a CUPRA és a Rimac egy zágrábi pályán keltette életre a versenymasinát, amiről egy rövid összefoglaló videót is láthatunk:

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.