102 kW-tal tölt az új Nissan LEAF

Hiába kategóriájának egyik, ha nem a legjobb és legnépszerűbb autója a 40 kWh-ás Nissan LEAF, az aktív hűtés nélküli akkumulátor és az ebből adódó limitált töltési teljesítmény beárnyékolja a sikereit. Bár a felhasználók (pláne nálunk) nagyon ritkán találkoznak azzal a problémával, hogy hosszú utakon az első töltés után a töltési teljesítmény jelentősen visszaeshet. Erre az akku védelme érdekében van szükség, mivel a nagy teljesítmény tovább növelné az akku hőmérsékletét, ami az egyik legrosszabb dolog, ami a lítium-ion akkumulátorokkal történhet.

Nagyon úgy tűnik, hogy igazak a pletykák, és a Nissan a következő LEAF-ben már szakít a mostani akkukialakítással, és aktív hűtési és talán fűtési rendszert is épít a pakkba, hogy a cellák hőmérsékletét folyamatosan az ideális tartományban tudja tartani. Az EVTec nevű töltőgyártót valószínűleg nem fogják megdicsérni a ma tőlük kiszivárgott képek miatt, hiszen azok feltehetőleg egy jövőbeni Nissan LEAF prototípusának töltését mutatják. A töltő kijelzőjét mutató képen jól látható, hogy a CHAdeMO csatlakozón töltött autó 32%-os töltöttségnél 102 kW-tal fogadja az áramot. Olyan autó pedig egyelőre nincs a piacon, ami ilyenre képes, de nagy valószínűséggel ilyen töltőből sincs sok.

EZT OLVASTAD MÁR?  Nissan-Renault: túl a 350 ezer villanyautón

Ha lehet következtetést levonni a képből, akkor a Nissan a következő LEAF verzióval meg fogja oldani az akkutöltési problémát is, ami a 60 kWh-ás akkucsomaggal kombinálva még a mostaninál is versenyképesebb autóvá teszi majd a Nissan LEAF-et. Az egyetlen bizonytalansági faktor a megjelenés időpontja lehet. Egy tavaly áprilisi hír szerint a Nissan kis lépésekben tervezi emelni a LEAF hatótávját, és a 60 kWh-ás LEAF megjelenésének időpontját akkor a 2020-as modellévre ígérték. Bár elképzelhető, hogy az erősödő konkurencia miatt előbbre hozzák a piaci bevezetését, de nem lepődnék meg, ha kivárnának.

Autok:

Elektromos autót használsz?